Јапански амбасадор у БиХ посјетио школу у Имљанима: У бољим условима и лекције лакше

Милош Васиљевић
Јапански амбасадор у БиХ посјетио школу у Имљанима: У бољим условима и лекције лакше

КНЕЖЕВО - Захваљујући донацији Амбасаде Јапана у БиХ која је поклонила нову столарију за централни објекат Основне школе “Петар Кочић” у Имљанима код Кнежева ђаци и наставно особље имају боље услове за рад и савладавање градива.

Јапански амбасадор у БиХ Макото Ито који је јуче посјетио ову образовну установу рекао је да је први пут у Имљанима односно у Кнежеву и да је импресиониран природом и љепотом овог краја.

- Ђаци су сретни што одрастају у прелијепој околини и похађају ову школу, поготово када смо поправили столарију јер сада имају одличне услове за квалитетно школовање - рекао је Ито за “Глас Српске”.

Додао је да су овакви пројекти веома важни јер, између осталог, утичу на то да млади људи остају у свом родном крају.

- Кроз наше темељне пројекте ми првенствено помажемо у секторима едукације и здравствене заштите. Да тога није, никад не бих имао прилику да дођем у једну овакву прелијепу средину. Фокус је на едукацији, а тако ће бити и у будућности -  рекао је Ито.

Да је ова донација веома значајна потврђује и директор Основне школе “Петар Кочић” Новица Келеман.

Како истиче за “Глас” 88 ученика који похађају ову школу, а који су распоређени у 11 одјељења до деветог разреда, имају боље услове за рад.

- Још 2020. године потписали смо уговор у Јапанској амбасади о помоћи у виду замјене дијела столарије на централној школи у Имљанима. Урађена је столарија на најугроженијим дијеловима школе, што је обухватало осам учионица и главни ходник. Дрвена столарија која је замијењена била је стара више од четири деценије тако да смо испунили услове за грант Амбасаде Јапана - рекао је Келеман.

Он је нагласио да је све коштало 30.800 марака, а општина Кнежево платила је ПДВ од око 5.200 марака.

Осим љепшег изгледа много је и топлије што је веома значајно, с обзиром да су зиме на платоу Влашића на 1.150 метара надморске висине, и те како хладне.

 - Енергетска ефикасност се повећала умногоме што доприноси бољим условима за ђаке али и наставно особље. Министарство просвјете и културе Републике Српске је у потпуности финансирало замјену крова школе 2019. године што нам је много значило - рекао је Келеман.

Подршка

Начелник општине Кнежево Горан Боројевић истакао је да донација Јапанске амбасаде у БиХ значи свим мјештанима овог краја.

- Свака донације је добродошла, посебно за наше људе који живе у руралном подручју. Ученицима  и наставном особљу значи много јер сада имају боље услове за рад. Свакој локалној заједници која је неразвијена свака помоћ значи пуно па тако и нама. Захваљујући оваквим позитивним примјерима људи ће и даље остајати на селу -  рекао је Боројевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана