Јапанске врбе лове непријатне мирисе са бијељинске депоније

Љ. А.
Јапанске врбе лове непријатне мирисе са бијељинске депоније

Бијељина - Непријатне мирисе, који се шире са санитарне регионалне депоније у Бријесници код Бијељине, али и гомиле отпада, које представљају ругло овог дијела града, требало би да ублаже саднице јапанске врбе.

По налогу градског Одјељења за стамбено-комуналне послове града Бијељина, радници предузећа "Комуналац" засадили су стотину садница у зони депоније. Према ријечима замјеника директора "Комуналаца" Милорада Стјепановића, јапанске врбе треба да ојачају заштитни појас насеља од непријатних мириса, који се шире са депоније.

- Засадили смо јапанске врбе у дужини од око 500 метара, односно на сваких пет метара по једну садницу. Нећемо на томе стати, јер планирамо да засадимо још око 200 садница - рекао је Стјепановић.

У предузећу "Еко-деп" кажу да озелењавање површина код градске депоније има вишеструки значај. Истичу да осим еколошких, зелени појас има и естетске предности, јер ће прилаз депонији љепше изгледати.

- Поред депоније се налази обилазница око града којом саобраћа велики број путника и они су такође изложени непријатном мирису. Ипак, требаће одређено вријеме да саднице нарасту и створе природну заштиту између депоније и града - рекао је директор "Еко-депа" Драгиша Марјановић и додао да ће на овај начин бити смањена и количина прашине, која је посебно изражена љети.

Истакао је да је највећи проблем смрад, који љети и те како мучи становнике насеља у близини депоније.

- Непријатне мирисе највише проузрокује клаонички отпад, који се на депонију довози у неадекватним посудама и транспортним средствима. Прије него што га довезу отпад буде стар и десетак дана, па када дође до депоније већ је у стању распадања, тако да немамо могућности да адекватно реагујемо - наводи Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана