Jапанци подстичу сеоски туризам

Срна
Jапанци подстичу сеоски туризам

Сребреница - Јапанска развојна агенција /ЈИЦА/ у сарадњи са општином и Удружењем младих и жена "Сара" из Сребренице, покренула је активност на евидентирању и обједињавању података о одређеним сеоским потенцијалима који се могу користити за развој туризма на селу или руралног туризма.

Сличне активности и планове Јапанци спроводе и у општинама Братунац и Рогатица гдје већ неколико година реализују свој пројекат "Изградња мира кроз рурални развој".

Циљ је да се окупе сва сеоска домаћинства заинтересована да учествују у стварању јединствене туристичке понуде.

Они ће моћи да пласирају своје производе и услуге туристима, као што су смјештајни капацитети, домаћа органска традиционална јела, пиће, напитке и друге садржаје.

У понуду може да буде уврштено и учествовање туриста у одређеним активностима и пословима као што су берба љековитих трава, гљива, боровница, шетње у природи, купање и други садржаји на Дрини и језеру Перућац, присуство или учешће у неким пољопривредним радовима, берби воћа, печењу ракије или спремању зимнице и других производа на традиционални начин овог краја, учешће у неким играма, такмичењима и слично.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности ове општине Бего Бектић каже да су одржани састанци са представницима мјесних заједница и упућен је позив грађанима да учествују у реализацији овог пројекта, а први корак је израда каталога њихових туристичких потенцијала.

Према ријечима директора "Саре" Валентине Гагић, намјера је да се овај пројекат реализује по јапанском моделу, организовањем децентрализованих туристичких изложби на којима ће се представити све расположиве могућности које се могу користити за развој туризма, а што је привлачно за туристе и омогућава им да задоваље неке своје посебне потребе што не могу приуштити у другим срединама.

Свим заинтересованим становницима ове општине омогућено је да се укључе у овај пројекат, да промовишу своје туристичке потенцијале и идеје, старе занате и услуге, домаће кулинарске специјалитете као и производе кућне радиности и што је посебно значајно - чисто органско воће и поврће за спремање јела, пића и напитака као и другу здраву храну.

Јапански стручњаци сматрају и покушавају да, у оквиру овог пројекта, овдашње сеоске породице пласирају своје производе туристима, те да им дају на располагање смјештајне капацитете и друге материјалне и нематеријалне садржаје занимљиве интересима различитих туристичких група и појединаца и да на тај начин сеоско становништво обезбиједи сигурнији и бољи пласман својих производа и услуга и оствари додатне приходе од туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана