Јаким матицама до пунијих кошница

Милијана Латиновић
Јаким матицама до пунијих кошница

Бањалука - Пчеларство представља значајан потенцијал за развој пољопривреде у РС, а завршетак процеса регистрације пчелара и пчелињака приоритетни је циљ за све активности на којима заједничким снагама треба да раде удружења пчелара, локалне заједнице, медији и Републичка управа за инспекцијске послове.

Поручено је ово са састанка представника Савеза удружења пчелара и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Још на терену имамо велики број пчелара који уопште нису поднијели пријаву за регистрацију - рекли су у Министарству пољопривреде.

Истакли су да је једна од тема састанка била и успостављање тестних станица у сврху тестирања и производње најбољих пчелињих матица.

- Савез још прикупља податке о пчеларима који су заинтересовани да раде на тестирању матица и створене су реалне претпоставке да оснивање првих тестних станица може почети од наредне године - рекли су у Министарству.

Предсједник Удружења пчелара РС Радивоје Максимовић оцијенио је ову медоносну годину једном од најбољих у посљедњих 10 година, јер су приноси меда у просјеку били око 20 килограма по кошници.

- Највећи проблем с којим се пчелари сусрећу јесте постојање великих количина меда непровјереног квалитета на домаћем тржишту - казао је Максимовић.

Истиче да би до краја године требало да буде усвојен правилник о квалитету пчелињих производа у производњи и стављању у промет.

- Поред меда пчелари производе и полен, прополис, матичну млијеч, пчелињи отров, потом алкохолна пића на бази меда, а посљедњих година активно радимо и на развоју пчеларског туризма - рекао је Максимовић. Додаје да је у току реализација пројекта "Медни путеви" који има за циљ повезивање Херцеговине и Црне Горе.

На основу Правилника о подстицајима, право на премију за производњу и узгој пчела остварују корисници који су уписани у Евиденцију пчелара и пчелињака у РС и који посједују најмање 50 кошница. Максималан износ који корисник премије може да оствари за ову врсту подстицаја у текућој години је 5.000 КМ. Захтјев за исплату пчелари подносе најкасније 31. јула текуће године.

Мед

У западном дијелу Српске заступљен је кестенов мед, а на подручју Посавине багрем и липа.

Романија и Зворник обилују шумским медом, а подручје Херцеговине медом кадуље, вријеска и других љековитих биљака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана