Јахорина на "клик": На апликацији "Visit Pale" све информације

Танјуг
Foto: Архива

Туристичка организација општине Пале ове године одлучила је да свим својим посјетиоцима боравак учини пријатнијим и једноставнијим и то уз помоћ апликације "Visit Palе", јединствене у региону.

Љубитељи зимских спортова који одлуче да одмор проведу на Јахорини, Романији или Равној планини, све неопходне информације могу да пронађу на апликацији - од смјештаја, преко временских услова, до рада жичара, али и још много важних информација. "Апликација представља прави мали туристички водич за све људе који се нађу у општини Пале. Шта год да затреба човјеку, може да нађе на једном месту - од хотела, велнес центара, апотека, до механичара, пекара, обућара и слично. Методолошки је добро постављена, тако да, иако садржи велики број података, неће збунити ниједног корисника", истиче Владимир Клачар из Туристичке организације општине Пале.

За сада је доступна на српској ћирилици, латиници и енглеском језику, а у наредном периоду планирано је превођење и на друге свјетске језике. Апликација је бесплатна и може се преузети путем Гоогле продавнице. За Iphone и нове Huawei мобилне телефоне још увијек је у изради и највјероватније ће бити спремна за сљедећу сезону.

Скијашка сезона на Јахорини ове године почела је раније него икада. Повољни временски услови, довољне количине снијега, нове жичаре и уређене ски стазе, свакако су допринијели да број туриста већ на самом почетку буде три пута већи него претходних година. "Све то дешава се захваљујући огромним улагањима и разумијевању институција Републике Српске који су Јахорину препознали као водећи туристички потенцијал РС, а можемо рећи и БиХ. Влада велико интересовање, посебно туриста из Србије који су овдје најбројнији. Све указује да ћемо имати рекордну сезону", истиче в.д. директора ТО Града Источно Сарајево Игор Иконић. Како каже, поред Јахорине као топ туристичке дестинације, све веће интересовање влада и за Равну планину, која има одличне стазе, а налази се надомак Пала. Такође, велики потенцијал представља и Романија коју у посљедње време краси Via Feratta "Соколов пут", својеврстан адреналински садржај који туристима омогућава посебну атракцију.

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнајић наглашава да Јахорина за првих 20 дана, од почетка сезоне, биљежи нешто више од 30.000 скијаша што је три пута више него прошле сезоне која је била рекордно најуспјешнија у историји ове планине. "За ову зимску сезону изградили смо пет нових жичара. Свакако је најзначајнија гондола Пољице, која иде на врх Јахорине из центра Пољица, има топлу везу са олимпијским баром, а има и посебне свјетлосне ефекте. Дизајнирао ју је студио Пининфарина из Италије. Гондола сада већ ради пуним капацитетом, али полазна и излазна станица биће завршени након ове зимске сезоне", истиче Љевнајић. Како каже, капацитет ски центра повећан је за 9.500 скијаша, што је дупло у односу на претходну годину. Такође, повећан је и број стаза, урађено је седам километара новог система за осњежавање, тако да Јахорина сада има 20 км стаза које су покривене системом за осњежавање који даје сугурност, не само скијашима, него и инвеститорима. "Очекујемо да ћемо у наредном периоду потписати уговор који ће омогућити да сезонски ski pas купљен у Србији, важи и код нас. Највјероватније до краја године", нагласио је Љевнајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана