Јагњетину Под фењером у Новој Тополи воли и Берни Еклстон

Милијана Латиновић
Јагњетину Под фењером у Новој Тополи воли и Берни Еклстон

Градишка - Мирис домаће кухиње, јагњетина са ражња и сочна баклава, заштитни су знак ресторана "Под фењером" у Новој Тополи код Градишке, који се може похвалити традицијом дугом готово пола вијека.

Породица Станишљевић отворила је овај ресторан 1971. године у оквиру тадашње Задруге у Градишци, не слутећи да ће њихов мали породични посао постати познат изван граница тадашње државе, а јагњетина из Нове Тополе стићи чак у Енглеску.

Предраг Станишљевић, који са супругом Дивном Лакић води посао, каже да су темеље успјеха овог угоститељског објекта поставили његови родитељи Смиља и Вукашин.

- Родитељи су ми увијек говорили да је квалитет услуге изнад свега и да госте у ресторану дочекујем као госте код куће који ми долазе на славу. Никада нисмо правили разлику међу гостима и никада нико одавде није изашао гладан - испричао је Станишљевић, присјетивши се злата вриједних савјета његових родитеља. 

Овај власник ресторана своје запослене сматра члановима породице, што је, како каже, још један од разлога за успјехе који се нижу годинама.

- Код нас радо навраћају гости свих нација и националности, а ми се трудимо да према свима будемо коректни и испоштујемо њихове жеље - рекао је Станишљевић.

За мјештане овог краја и све путнике намјернике ресторан "Под фењером" познатији је као ресторан "Код Смиље".

Предрагова мајка Смиља била је веома посвећена породичном послу, па је 1974. године постала први самостални предузетник на подручју општине Градишка.

Топла домаћинска атмосфера, угодан амбијент, насмијано особље и укусна храна оно су по чему је овај ресторан надалеко познат, а о томе свједоче и празне странице књиге жалби.

Да успјеха без љубави према послу нема, потврђује конобар Недељко Вучковић Вучко, који је у овом ресторану запослен непуне двије деценије. За све те године кроз ресторан је прошло много гостију, знаних и незнаних, а поједина лица из свијета бизниса и естраде остала су му у посебном сјећању.

- Неколико пута овдје је ручао први човјек "формуле један" Берни Еклстон када је долазио у посјету породици своје супруге, а једном приликом на његов захтјев испекли смо јагње и послали му у Енглеску. Када смо све припремили, његови пријатељи су печење одвезли до Загреба, гдје је приватни авион господина Еклстона чекао да специјалитет из наше куће крене пут Енглеске - испричао је Вучковић.

За непуних 20 година проведених у ресторану, служио је многе познате личности. Поред домаћих политичара и привредника који овдје свакодневно навраћају, специјалитет куће су пробали и Титов унук Јошка Броз и Војислав Коштуница.

- Имао сам част да служим и Бокија Милошевића, Лазара Ристовског, Сашу Матића, Зорицу Брунцлик и многе друге - испричао је Вучковић.

Додаје да познате личности никада нису имале специјалне прохтјеве, у ресторан су долазили искључиво због добре јагњетине и, задовољни услугом, радо остављали бакшиш.

Нова година

За разлику од већине угоститељских објеката у којима се за дочек Нове године припремају мјесецима унапријед, у ресторану "Под фењером" организоване прославе нема.

- Никада ни моји родитељи нису организовали овдје прославу Нове године. И запослени треба да буду са својим породицама, а празници су право вријеме за то - рекао је Предраг Станишљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана