Јагњад у прњаворском насељу Вучијак доносе прољећну радост

Бране Радуловић
Јагњад у прњаворском насељу Вучијак доносе прољећну радост

Прњавор - Овчарска фарма Радојице Кусића у прњаворском приградском насељу Вучијак сваким даном је све већа, јер је у току зимско јагњење.

На имању је око 1.300 грла, а долазак јагњади на свијет доноси посебну радост за раднике и посјетиоце који је радо обилазе.

- Ово је најљепши период на фарми, јер се тек пристигла јагњад неуморно играју у својим боксовима. Имамо довољно хране, а прије поласка на испашу морамо завршити шишање и купање оваца и прегледати им папке како бисмо избјегли обољења оваца - рекао је шеф фарме Владо Жунић.

Међу пастирима је и Зоран Калајџић, који је на прњаворску фарму стигао из Котор Вароша. Годинама се у родном крају на Влашићу бавио овчарством па добро познаје посао. У Вучијаку је већ девет мјесеци и планира још да остане.

- Имамо много посла, јер је у току припрема стада за излазак на пашњаке. Ми смо добро организована екипа са коректним односом газде Кусића који је, као и ми, велики заљубљеник у овчарство - каже Калајџић.

Фармери кажу да су расни овнови посебан украс фарме.

- На Влашићу, односно на сајму овчарства на Гостиљу, набавили смо недавно и овна којег смо платили 4.000 марака. Можда цијена изгледа нестварно, али такав расни расплодни ован за само једну сезону парења може себе отплатити - истиче Жунић наводећи да тај ован кошта више и од расне краве, али да и вриједи више.

Имање на Вучијаку стално се шири. Довољно је и пространства за испашу, али из фарме апелују на локалне инспекцијске службе да спријече долазак номада из других општина. Додају да је забрана и законом регулисана, јер је то једна од гаранција да се неће појавити болест оваца.

На економији домаћина Кусића запослено је осам људи, а по потреби ангажује и већи број пастира. Прољећни излазак стада на пространства Вучијака, која користе на основу концесије, ускоро ће почети. Уз вриједне пастире стадо ће пратити и неколико вјерних паса, који су истренирани да одмах жестоко реагују на појаву било којег уљеза у близини оваца.

Изложба

На фарми у Вучијаку планирају да организују изложбу и спроведу друге активности с циљем афирмације овчарства.

- Намјеравамо да на прњаворском подручју за почетак организујемо изложбу оваца на којој би се представили овчари из свих крајева. Нешто слично већ се организује у крајевима гдје овчарство има дужу традицију него код нас - каже Владо Жунић додајући да би богат наградни фонд привукао велики број излагача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана