Јагма за становима у Градишци

Милан Вујић
Јагма за становима у Градишци

ГРАДИШКА - Експанзија станоградње у Градишци узима маха што потврђују подаци да је у посљедње вријеме “никло” неколико зграда, у којима су станови разграбљени знатно прије завршетка изградње.

Најтраженије локације биле су непосредна близина савског кеја и центар града, а за њима не каскају ни друга насеља у којима је у току изградња 150 станова, од чега је већи број продат, а до краја године планиран је почетак изградње нових 200 станова.

Како кажу у једној од најстаријих грађевинских фирми у Градишци, повећана потражња за становима у граду на Сави примјетна је ове, како и  прошле године, а тако ће, према њиховим прогнозама, бити и у идућем периоду. 

- Ми смо прошле године почели изградњу двије зграде у насељу Сењак, једну са 49 станова, а другу са 39 станова. Једну би требало завршити ове а другу сљедеће године.

Такође почели смо и градњу зграде на Савском кеју која ће у три обједињена објекта имати 65 станова - каже директор предузећа “Артинг инвест” Градишка Бошко Касагић.

Из агенција за продају некретнина наводе да су станови у односу на куће купцима доста привлачнији.

- Млади брачни парови размишљају економичније и узимају станове од око 60 квадратних метара. И пензионери све чешће продају куће и купују мање станове јер им не треба велики простор - наводе у градишким агенцијама и додају да станове купују домаћи, али и купци из иностранства, те да се наприје продају станови површине од 50 до 60 квадратних метара.

Стимулативне мјере градске управе, повољни услови за обезбјеђење грађевинског земљишта те убрзане процедуре прибављања грађевинских и других дозвола, битно су утицале на експанзију градње. Према ријечима градоначелника Градишке Зорана Аџића градска управа увела је једношалтерско пословање и инвеститори за седам дана могу да добију локацијске услове за грађење, за пет дана грађевинску и 15 дана употребну дозволу.

- Осим тога, од прошле године снижене су таксе и административне накнаде за привреднике. Управа такође поседује БФЦ стандард, који се односи на повољно пословно окружење, а све то је резултовало повећањем привредне активности на овом подручју - наглашава Аџић.

Према његовим ријечима, неколико урбаних вила са мањим бројем стамбених јединица биће грађено у улици Обала војводе Степе на Савском кеју, у улици 16. крајишке бригаде биће грађене веће стамбене зграде, а у улици Петра Пеције, преко пута стамбеног блока Крошња, почеће градња тржног центра површине веће од 4.000 квадратних метара.

- Један од примарних задатака је потпуна реконструкција градског центра, уређење јавних површина са нагласком на паркиралишта и зелене зоне - рекао је Аџић и додао да су приликом изградње стамбених и пословних зграда, инвеститори обавезни обезбиједити довољан број паркинг мјеста.
 

Цијене

Цијену стана диктира локација и обезбијеђен паркинг. Најскупљи квадрати стана су у ужем центру града и износе и до 1.200 марака, док су у приградским насељима цијене јефтиније за око 150 до 200 марака по квадратном метру.

Једна од олакшица за младе брачне парове који желе да купе станове у новоградњи је и то што многе грађевинске фирме омогућавају купцима продају стана на рате.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана