Јагма за огревом празни стоваришта

Данијела Стоканић
Јагма за огревом празни стоваришта

Бањалука - Поучени прошлогодишњим искуством када су због жестоке зиме стоваришта огрева била готово празна, а цијене вишеструко порасле, многи становници РС увелико купују дрва и пелет за читаву гријну сезону.

Како би спокојно дочекали хладне дане, марљиви домаћини су похрлили на стоваришта, због чега су залихе све тање. Навали купаца нису се надали продавци.

Продајом дрва и пелета задовољни су и у предузећу "Лана експорт импорт" у Бањалуци, истичући да потражња током љета никад није била боља. Наглашавају да их највише радује то што муштерије огрев одједном купују за цијелу сезону.

- Прошле године у ово доба муштерије су се двоумиле да ли да купе палету дрва или да не пазаре ништа, док сада углавном купују по пет, шест палета - казали су у овом предузећу.

Додали су да су становници Српске са набавком дрва почели још у мају, али је сада настала права јагма.

- Цијена дрва код нас је иста као и лани, док је пелет за нијансу скупљи. Велика потражња је и за брикетом, али га тренутно немамо у понуди - рекли су.

Готово иста ситуација је и у источном дијелу Српске, гдје продавци дрва кажу да би могло доћи до несташице овог енергента.

- Становници масовно набављају огрев јер се плаше прошлогодишњег сценарија када због дуге и јаке зиме дрва није било ни за лијека - казао је продавац из Источног Сарајева Никола Перић, не кријући да би дрва, иако годинама цијене нису мијењали, ипак могла да поскупе.

И стоваришта у Приједору су све празнија, док потражња вртоглаво расте. Да је тако, најбоље знају у предузећу "Марић", гдје кажу да никад није било теже доћи до дрва.

- Дошли смо у ситуацију да више не знамо гдје да набављамо дрва. Тешко да овим залихама можемо подмирити потребе локалног становништва - забринути су у овој фирми.

Пуне руке посла имају и у србачкој фабрици пелета "Енса БХ".

- Готово сви који користе пелет за загријавање просторија купују веће количине у односу на прошлу годину, односно онолико колико им је потребно за цијелу сезону - казала је сувласница овог предузећа Сања Јунгић.

Телефони су усијани и код продаваца огрева у Добоју, Требињу, Зворнику, Кнежеву, Дервенти и другим локалним заједницама. Међутим, јаке зиме најмање се плаше становници Бијељине, од којих је мало ко кренуо у набавку огрева, а тамошњи продавци као разлог наводе беспарицу.

- Не могу рећи да становници не купују огрев, али то је углавном тона, двије. Има и оних који узимају на вреће, па по потреби докупљују. Они нису ни свјесни да чим дођу хладнији дани, стоваришта ће бити пуста. Тада им џаба новац - казао је власник предузећа "Огрев-транс Бијељина" Лука Симић.

Бањалучанин Стојан Брборовић каже да неће поновити грешку из прошле године, па је већ поручио 15 метара дрва.

Цијене огрева

дрва 65-75 КМ по кубном метру

пелет 260-300 КМ по тони

угаљ 100-180 КМ по тони

брикет 200-280 КМ по тони

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана