Изварани воћари у Српској дају у бесцијење

Милијана Латиновић
Изварани воћари у Српској дају у бесцијење

Бањалука - Воћари у РС умјесто добре зараде коју су очекивали након договора са сарајевском фирмом "Клас", која је требало да откупи 6.000 тона јабуке, ово воће дају у бесцијење, по четири пута нижој цијени.

Рекао је ово у петак предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић нагласивши да више од 200 воћара, који су потписали уговоре које им је "Клас" понудио, продају јабуку пошто-пото само да не гледају како пропада.

- Умјесто договорених 0,45 КМ, јабуку дају по 0,10 марака за индустријску прераду само да не гледају како пропада - додао је Дојчиновић.

Он је нагласио да је воћаре привукла изузетно добра цијена коју је "Клас" понудио, али да су прије склапања договора ипак требали да се консултују са Удружењем, а не да потписују на своју руку.

- Ово ће нам свима бити опомена да се олако не склапају договори и не вјерује свакоме, иначе ће моћи да нас изигра ко хоће - рекао је Дојчиновић.

Додаје да је искоришћење јабуке за конзумну употребу мање од 30 одсто, те да воћари не могу покрити ни дневнице радника који су брали јабуку, а камоли да нешто зараде.

На примамљиву понуду сарајевске фирме "оклизнуо се" и произвођач Жељко Косовић који се ипак још нада да ће успјети да прода јабуку по пристојној цијени.

- Да сам могао претпоставити да ћу бити изигран, нит бих потписивао нити се надао, овако не знам шта ћу. Имам око 50 тона јабуке прве и друге класе, а ништа продао нисам - казао је Косовић.

Напомиње да су воћари након потписивања уговоре вратили представницима "Класа" који су их наводно однијели у Сарајево на потпис. Од тада траје агонија воћара у РС.

Они су претходних дана имали састанке са руководством општине Градишка и представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, али они поред добре воље коју су исказали, ни на који начин им не могу помоћи јер воћари немају примјерак потписаног уговора.

Из фирме "Клас" раније су рекли да никакве уговоре нису потписали са произвођачима јабуке на подручју РС.

- Истина, понудили смо приједлоге уговора, али никада није дошло до њиховог потписивања, јер смо се увјерили да нећемо моћи пронаћи довољно капацитета за прераду, односно сортирање јабука - рекли су из службе за односе с јавношћу предузећа "Клас" Сарајево.

Додали су да су извезли један камион јабуке, те да је њихов купац био задовољан квалитетом, али не и калибражом, због чега је пласман обустављен.

Подстицаји

Право на премије за произведено и продато воће имају сви регистровани пољопривредни произвођачи у Српској.

- Висину премије за произведено и продато воће, поврће и гљиве утврђујемо након обраде приспјелих захтјева, а у складу са износом који је утврђен Планом коришћења средстава и износи до 15 одсто од просјечне тржишне цијене по јединици производа - истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана