Изуми будућих научника у србачким учионицама

Дејан Јовичић
Изуми будућих научника у србачким учионицама

Србац - Ученици србачке Гимназије Никола Петковић, Игор Малешевић и Стефан Жујић кад год могу користе свој несвакидашњи таленат да унаприједе наставни процес у Центру средњих школа "Петар Кочић", а њихови изуми користе се на часовима природних наука.

Они су дигитализовали класични оптички микроскоп помоћу дигиталне камере на окулару, чиме су извршили репродукцију слике на видео-бим, тако да сви ученици у одјељењу могу да виде оно што се налази пред микроскопом.

- Имао сам прилику да видим микроскоп кућне израде који користи сочиво од ласера и телефон као окулар и тако се родила идеја - рекао је Стефан и додао да је микроскоп функционалан и у употреби је у настави биологије. Њих тројица недавно су почели и са израдом јонизационе коморе за доказивање радиоактивних елемената, што је предмет атомске и нуклеарне физике.

- Волим да осмишљавам пројекте и посебно ме занима процес израде и тестирања при завршетку рада. Са пријатељем Игором сам недавно дошао на идеју да покушамо направити и апарат за шећерну вуну - каже Никола. Планирали су чак да израде и дрон, али због недостатка новца и слободног времена то још нису у могућности.

- Када завршимо јонизациону комору, планирамо да направимо реплику Ван де Графовог генератора, који се може видјети на бројним научним изложбама и који посјетиоци радо испробавају - каже Игор.

Сва тројица су чланови секције физике на којој су настале бројне научне креације, а коју води професор Саша Бабић.

- Недостатак опреме нам је препрека у раду, али без обзира на то, ученици се труде и постижу добре резултате - каже Бабић.

Планови

Никола и Игор похађају четврти, а Стефан други разред Гимназије. Свако од њих има различита опредјељења након завршетка средње школе, па тако Игор планира да упише примијењену физику, Никола биохемију, док Стефан жели да упише војну академију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана