Израда рукотворина породични аманет Милована Ћулумa

Снежана Тасић
Израда рукотворина породични аманет Милована Ћулумa

ПРИЈЕДОР - Било да је љето или зима, гдје има пјесме, дружења и разговора широм Републике Српске, тамо је и Милован Ћулум из бањалучког насеља Бистрица, којем ни 73 године живота нису препрека да излаже своје рукотворине.

Своју богату понуду, односно плоске, тамбуре, крајишке трожице, личке четворожице, фруле и гусле, представио је и у приједорској Бистрици, на манифестацији "Козарске покладе". С поносом истиче да је он у породици шеста генерација мајстора народних инструмената.

- Љубав према овом занату наслиједио сам од оца, који је израђивао ове инструменте. Ја сам уз њега тако учио, а прве гусле направио сам већ са 12 година - каже Ћулум.

Додаје да му је то, поред редовног посла, било и више него хоби јер је у питању велика љубав према народним инструментима и дрвету.

- Јаворово дрво је најакустичније дрво за звук и најбоље за инструменте. За једну тамбуру треба око мјесец дана, за гусле и два-три мјесеца, јер се то ради полако, лагано и дрво мора бити строго суво. А да не говоримо да је наштимати звук тек посебна умјетност - прича Ћулум.

Истиче да за овај занат нема школе, те је он, као и његови претходници, самоук.

- То се посебно односи на ове шаре, дуборезе, а све зависи од ручног рада и природног талента. А да мој труд вриједи, показују и стотине људи који су неке од ових инструмената купили било за свирање, било за украс. Нема континента на кугли земаљској да нема мога производа - поносно казује Ћулум.

У вријеме када млади нису посебно заинтересовани за ручни рад, он вјерује да има насљедника.

- Мој двадесетогодишњи унук Немања се заинтересовао за овај хоби. Добро свира и има потезе, а има и од кога научити. Само од њега зависи шта ће даље бити - истакао је Ћулум.

Каже да ће, док га здравље буде служило, радити ово што деценијама ради и обилазити разне манифестације и догађаје, те излагати своју понуду народних инструмената.

- То је наше насљеђе, традиција и с поносом је представљам - рекао је Ћулум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана