Радановић: Измјенама земљишне евиденције у ФБиХ бришу Србе

Срна
Радановић: Измјенама земљишне евиденције у ФБиХ бришу Србе

БИЈЕЉИНА - Због кршења имовинских права у Федерацији БиХ (ФБиХ), 900 Срба у бијељинској регији затражило је правну помоћ јер су им нестали куће, земља и шуме у процесу успостављања новог катастра непокретности у ФБиХ, рекао је Срни замјеник координатора за рад канцеларија за стручну правну помоћ избјеглим и расељеним лицима из ФБиХ Ђорђе Радановић.

“Као власници некретнина у ФБиХ уписано је 400.000 Срба са укупном површином од 8.000 километара квадратних и процијењеном минималном вриједношћу од 16 милијарди марака, чак и по багателној цијени од двије марке по метру квадратном и све то не укључујући сарајевски кантон”, навео је Радановић.

Он је додао да се при експропријација земљишта за ауто-пут у Републици Српској метар квадратни плаћа пет КМ.

“Према попису становништва из 1991. године 541.000 Срба била је уписана као власник некретнина и Срби су били већинско становништво у 32 одсто садашње ФБиХ”, истакао је Радановић, указујући на величину проблема за српске власнике имовине у ФБиХ гдје се промјене у земљишним књигама обављају без претходног позива власнику.

Према његовим ријечима, ако се власник не појави, некретнина се у процесу усклађивања катастра и грунтовнице упише као имовина државе или се земљишнокњижни уложак остави без власничког листа, а власници се не појављују јер нису ни позвани.

Наводећи да у Закону о земљишним књигама ФБиХ јасно пише да надлежни суд 10 дана раније мора послати позив власнику некретнине, он наглашава да никада и нигдје до сада ниједан Србин није добио позив да се јави приликом промјена земљишне евиденције у ФБиХ.

“Никада ниједан суд то није урадио, а до сада су урадили 200 катастарских општина у ФБиХ, што је минимално 600.000 земљишнокњижних извадака, и ниједан позив није стигао Србима који су власници некретнина, него се све уради тако што се јавни позив окачи на огласну таблу суда или објави у новинама”, појашњава Радановић.

Он додаје да са измјенама катастарских евиденција предњачи сарајевска општина Илијаш гдје је већ урађено између 3.000 и 4.000 измјена у земљишној евиденцији.

Радановић каже да је о овом проблему разговарао са представницима ЕУ у БиХ и ОЕБС-а, у амбасадама САД, Русије и још неким амбасадама земаља ЕУ и да се сви чуде како је могуће да се измјена земљишне евиденције врши без позива власнику некретнина, али да ништа није урађено да се то спријечи.

Он наводи да ФБиХ и даље отима од Срба земљу, куће, па и цијела села нестају нетрагом.

Ђурађу Крчмару у родном су Гламочу оспорили власништво над земљом коју је наслиједио од преминулог оца уз образложење службеника из катастра да село Исаковци више не постоји.

Крчмар, који након рата у БиХ живи у Бијељини, ангажовао је судског вјештака који је утврдио идентификацију парцела по старом и новом премјеру и сазнао да су некретнине сада уписане у селу Прибеља, али земља није враћена власнику Србину него је постала општинско власништво и користи се као полигон Оружаних снага БиХ.

“Кофер папира имам, 40 дунума земље од мог прађеда, ђеда и оца је отето и уништава се, шума је већ уништена, у селу којег више ни нема све је запаљено, нема Србима тамо мјеста за живљење”, рекао је Крчмар Срни.

Он каже да у граду у коме се родио и сада има кућу коју није продао, јер му је син рекао да ће, ако сви Срби продају куће, нестати и Гламоч.

Српкињи која сада живи у Новом Саду одузета је имовина у Доњем Вуковском у федералној општини Купрес и на њој је направљена школа. За одузете некретнине у ФБиХ дата је накнада у виду других некретнина, али које су већ у посједу другог лица.

И тако кроз поднесених 900 захтјева за правну помоћ Срби свједоче да су били у ФБиХ и да су стотинама година власници земље и кућа које су им након рата отете и уписане као власништво те ФБиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана