Измијењен правилник и утврђена дефицитарна занимања високе стручне спреме у Приједору

Срна
Foto: Илустрација

ПРИЈЕДОР- Град Приједор утврдио је дефицитарна занимања у високој стручној спреми за школску 2021/2022. годину и измијенио нови правилник о додјели стипендија ученицима средњих школа и студентима на начин да је градоначелнику дата могућност додјеле стипендија и мимо правилника.

Дефицитарна занимања у високој стручној спреми на подручју града Приједора за академску 2021/2022. годину јесу професор математике, физике, хемије и њемачког језика, дипломирани инжењер грађевинарства, шумарства и геологије, те машинства, електротехнике, саобраћаја и технологије у одређеним смјеровима, као и дипломирани дефектолог – логопед, дипломирани медицинар радне терапије, доктор медицине и дипломирани фармацеут.

 

Раније је објављено да су у средњој стручној спреми четвртог степена дефицитарна занимања техничари информационих технологија, мехатронике и це-ен-це технологија, те машински техничари за компјутерско конструисање, а трећег степена то су кројач, електричар – електроинсталатер, варилац, бравар и кувар.

 

Ове двије одлуке о дефицитарним занимањима основ су за расписивање јавног конкурса за додјелу стипендија града Приједора.

 

Нови Правилник о додјели стипендија града Приједора ученицима средњих школа и студентима првог циклуса студија на високошколским установама објављен је половином прошлог мјесеца и главна новина у односу на претходни из 2019. јесте да је укинут услов да за стипендије могу конкурисати ученици и студенти који имају пребивалиште на подручју града Приједора у непрекидном трајању дужем од четири године прије подношења пријаве на конкурс - довољно је да имају пребивалиште на подручју Приједора.

 

Такође, новим правилником ученицима и студентима дефицитарних занимања омогућено је да остваре право на стипендију до краја школовања, а не само за једну школску годину, као што је предвиђено за успјешне ученике и студенте као и оне у стању социјалне потребе.

 

Измјене овог правилника објављене су у посљедњем броју Службеног гласника града Приједора и предвиђају да "у изузетним случајевима градоначелник може одобрити стипендију ученицима и студентима и мимо критеријума из овог правилника, о чему

доноси посебан акт".

 

Такође се за ученике тражи потврда о примјерном владању, а за студенте да нису дисциплински одговарали за повреде етичког кодекса установе, као и потврде о просјеку оцјена и овјерене изјаву да не примају стипендију из других јавних извора стипендирања.

 

Измјене су и да се комисија за стипендије именује за сваку школску/академску годину, да за све ученике и студенте који нису у могућности да поднесу пријаву на јавни конкурс лично, то може учинити један од родитеља, старатељ или друго овлашћено лице, те да у доношењу одлука о дефицитарности занимања, поред Завода за запошљавање Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, Агенције за економски развој града Приједора "ПРЕДА - ПД" и средњих школа на подручју града, учествује и Занатско-предузетничка комора Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана