Између Котор Вароша и Кнежева ниче туристички комплекс ФОТО

Милош Васиљевић
Између Котор Вароша и Кнежева ниче туристички комплекс ФОТО

БАЊАЛУКА - Драгослав Миљановић прије двије деценије родни Котор Варош ради лакше егзистенције замијенио је словеначким Велењем, али никада није заборавио дједовину, а то је и доказао када је уз помоћ пријатеља одлучио да у мјесној заједници Грабовица, засеок Миљановићи, изгради туристички комплекс.

Ни ово питомо село, које обилује природним љепотама и туристичким потенцијалима, није заобишао егзодус људи, али сви вјерују у процват. Информација да се ту граде бунгалови, базени и хотел обрадовала је све, а понајвише оне који живе у непосредној близини.

Миљановић је рекао за “Глас Српске” да се није пуно двоумио да уложи у завичај, а од темеља до крова све ће бити изграђено од камена и дрвета.

- Биће 17 дрвених кућа, уз већи ресторан и базен. До сада смо саградили пет кућа и базен. То је на земљишту мог оца, а циљ ми је да на овај начин оживимо крај. Оно што је важно, водићемо рачуна о екологији и заштити животне средине, то мора бити на првом мјесту - казао је Миљановић.

Замисао је да посјетиоци уживају у нетакнутој природи, планинарењу, активном одмору и скијању. Бијег од градске вреве биће доступан кад стигну топлији дани, а сигуран је да ће велике бенефите имати сви, од локалне заједнице, туриста до малих произвођача.

 - Мој партнер у овом подухвату је Словенац и већ има искуство у туризму у Моравским Топлицама. Већ смо то људима предочили како ће изгледати, а сви једва чекају да дођу и уживају. Пуно је посла и у вези са самом папирологијом, отворили смо и фирму, да све буде транспарентно, а почећемо са радом прије љета, надамо се већ у мају - рекао је Миљановић.

Наглашава да је увијек желио да допринесе своме крају те да сматра да је ово један од начина да то конкретно учини.

- Можете отићи да живите гдје год хоћете, али никад не смијемо заборавити одакле смо кренули. Баш из тих разлога покушаћемо да направимо туристичку причу која ће ићи ван граница наше земље - рекао је Миљановић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је за “Глас Српске” да је то село на самој граници између Котор Вароша и Кнежева те да га посебно радује чињеница што људи који су трбухом за крухом отишли ван граница наше земље никада нису заборавили одакле су кренули па желе да инвестирају и допринесу своме крају.

- Котор Варош је у посљедње вријеме постао познат по инвеститорима и улагањима, а биће ово корак напријед и на пољу туризма, гдје нам недостају овакви подухвати. Тренутно у том засеоку имамо само двије-три куће, али вјерујем да ће након овога све бити пуно другачије. За сваку похвалу, ово су пионирски кораци са туризмом, ту смо да изађемо у сусрет за све што је у нашој моћи - рекао је Сакан.

Подршка

Према ријечима Драгослава Миљановића, прије него што су почели било шта да раде, обавијестили су руководство општине Котор Варош шта планирају и наишли на одобравање.       

 - Општинско руководство заинтересовано је да пружи подршку, јер ће ово сигурно бити нова туристичка понуда, а вјерујемо и атракција. Сопственим средствима градимо комплетан комплекс, а од њих очекујемо подршку када је ријеч о изградњи путева - рекао је Миљановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана