Изложба у Приједору: “Српски просветитељи” чувари идентитета

Agencije
Изложба у Приједору: “Српски просветитељи” чувари идентитета

ПРИЈЕДОР - Изложба под називом “Српски просветитељи” аутора Јеленка Бојића организована је у Приједору поводом 1.150 година од смрти Светог Ћирила, једног од твораца првог словенског писма.

Аутор, који је предсједник бањалучког Градског одбора Српског просвјетно-културног друштва “Просвјета”, на отварању изложбе истакао да постоји неколико битних раздобља у развоју српске културе за која се сматра да су кључна за очување идентитета.

- То су узимање хришћанства, доба Ћирила и Методије, затим стварање модерне средњовјековне државе у доба Светог Саве, потом доба Доситеја Обрадовића, који је много донио у Србију и постао први министар просвјете и Вука Караџића који је својом реформом језика и писма учинио да се Срби уврсте у модерне европске народе - рекао је Бојић. Он је додао да је од грађе, прикупљана током више година, настала модерна изложба са текстом и сликом, једна врста сликовнице која се не мора много читати, а може се много научити. Ријеч је о изложби која путује од школе до школе јер је намијењена институцијама као наставно средство.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана