ИЗИС- почетком августа примјена у цијелој Српској

Срна
ИЗИС- почетком августа примјена у цијелој Српској

БАЊАЛУКА - Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) требао би почетком августа да почне да се примјењује на цијелој територији Републике Српске, потврђено је Срни у Фонду здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске.

Како су рекли у ФЗО, осигураници у свим пословницама ФЗО већ могу да подижу своје електронске картице, а на интернет страници Фонда на линку https://org/lokacija-ezk/ да ли је за њих израђена електронска здравствена картица и у којој пословници се налази.

"Будући да је велики број грађана заинтересован да преузме своју електронску картицу, могућност провјере на интернет страници Фонда значајно ће убрзати овај процес јер ће осигураници тачно знати у којој пословници треба да преузму своју електронску картицу", наводе из ФЗО Републике Српске.

Из ФЗО наводе да у неким пословницама попут Бањалуке, због већег броја електронских картица, осигураници прво подносе захтјев за преузимање електронске картице, а када се пронађу картице, јер врло често један осигураник подиже и за све своје чланове породице, накнадно се контактирају како би их и лично преузели.

На овај начин, како наводе у ФЗО, настоје спријечити гужве у пословницама, али и да осигураници не чекају дуго у редовима на своју картицу.

"Осим тога, веће пословнице, попут Бањалуке, Бијељине, Приједора и других већ су се активно укључиле у подјелу електронских картица да се у сједиште фирми послодаваца доставе електронске картице за све раднике који су запослени у тој фирми, управо да се спријече гужве у пословницама и да осигураници не морају појединачно да долазе по своју електронску картицу", наводе у ФЗО Републике Српске.

Из ФЗО наглашавају да ниједно право неће бити укинуто уколико се одмах не преузме електронска картица јер није остављен рок за њено преузимање и осигураници своја права могу несметано да остварују и уколико не подигну своју е-картицу.

До сада је више од 100.000 осигураника у цијелој Републици Српској преузело своју електронску картицу.

Из ФЗО Републике Српске наводе да електронске картице осигураници могу подићи у пословницама Фонда у оним општинама у којима су регистровани и у тимовима породичне медицине.

"Фонд није предвидио рокове за преузимање електронских картица управо због актуелне епидемиолошке ситуације, те ниједно право неће бити ускраћено уколико осигураници још нису преузели своју електронску картицу", наглашавају из ФЗО Републике Српске.

Све док траје ванредна ситуација у Републици Српској, здравствена заштита у јавним установама је обезбијеђена за све грађане, чак и неосигуране, и из Фонда наглашавају да нема потребе ни да се овјеравају књижице.

Електронске картице, како наводе из ФЗО, се не овјеравају и неће се овјеравати ни када се укине ванредна ситуација.

Из ФЗО наводе да осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице.

Прве електронске картице су бесплатне, односно осигураници их не плаћају, а у случају да се деси да за некога није израђена електронска картица, осигурано лице може у пословницама ФЗО поднијети захтјев за картицу и у најкраћем могућем року картица ће бити припремљена.

Поред електронских картица, Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/ подразумијева и употребу електронског картона, електронске упутнице и рецепта.

ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске.

"Овим пројектом се повезују здравствене установе различитих нивоа у један јединствен систем, који ће омогућити размјену медицинских података пацијената уз формирање јединственог електронског здравственог картона за сваког становника Републике Српске", појашњавају из ФЗО Републике Српске.

Из ФЗО Републике Српске додају да ће досадашњи картони пацијената бити замијењени електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени /амбуланти породичне медицине, служби хитне помоћи, болници или специјалистичкој амбуланти/.

Љекари који лијече пацијента на једном мјесту, како појашњавају у ФЗО, имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао итд.

"Захваљујући овоме, између осталог, биће избјегнуто дуплирање прегледа, јер урађен преглед у једној установи, биће аутоматски видљив свим осталим љекарима који лијече пацијента и у другим установама и другим нивоима здравствене заштите, те се не може десити да се исте услуге пацијенту пруже више пута и слично. Тиме ће се смањити и листе чекања на поједине прегледе, а то су само неке од бројних предности које овај пројекат доноси", кажу у ФЗО.

Од овог пројекта, за који у ФЗО кажу да је један од најважнијих у Републици Српској, очекује се да ће донијети многобројне предности и уштеде здравственом систему, односно грађанима који ће имати још бољу, ефикаснију и квалитетнију здравствену заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана