У Приједору изградња нове болнице исплативија од обнове постојеће

srna
Foto: arhiva

ПРИЈЕДОР - Управни одбор болнице "Доктор Младен Стојановић" Приједор дао је сагласност за покретање иницијативе за изградњу нове зграде болнице, јер су постојећи капацитети недовољни и дотрајали, наводи се у закључку који је Скупштина града упутила Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Приједорска болница је здравствена установа секундарног нивоа која покрива град Приједор и општине Нови Град, Козарска Дубица, Оштра Лука, Костајница и Крупа на Уни. Изграђена је 1985. године са намјеном да у њој функционишу четири одјељења са пратећим службама, али се дјелатност константно ширила чиме се и указала потреба за проширењем простора.

"То се испољило поготово сада у вријеме епидемије изазване вирусом корона, кад се због недостатка простора морали измјестити Одјељење психијатрије у другу установу, која није могла да задовољи потребне како просторне, тако и медицинске услове, што је доводило до упућивања пацијената у друге установе, као и до пада квалитета услуга због дислоцираности Одјељења и немогућности брзе дијагностике", наводи се у закључку.

Поред недостатака простора, проблем представља и дотрајалост инсталација, лифтова, браварије и столарије, котлова, подова, равног крова и опреме.

Завод за изградњу града Приједора је на захтјев руководства болнице и на основу пројектног задатка Републичке управе за обнову и развој урадио идејни пројекат који је обухватио детаљан опис реконструкције објекта, као изградњу анекса због потреба проширења простора, те набавку нове медицинске и немедицинске опреме, због дотрајалости постојеће.

"Међутим, након урађеног идејног пројекта и утврђених потребних новчаних средстава за реконструкцију, а у констултацији са стручним кадром, дошло се до закључка да је исплативије саградити нови објекат, него извршити реконструкцију старог и доградњу анекса постојећем објекту", наводи се у овом документу.

Овај закључак Скупштина града Приједора усвојила је синоћ на посебној сједници која је одржана по завршетку редовног засједања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана