Изетбеговић: Респираторе ћемо повући ако то потпишу министар и премијер

Срна
Изетбеговић: Респираторе ћемо повући ако то потпишу министар и премијер

САРАЈЕВО- Директор Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себија Изетбеговић рекла је данас да респиратори, набављени преко "Сребрене малине", неће бити повучени из употребе све док кантонални министар здравства Харис Вранић и премијер Кантона Сарајево Един Форто то не потпишу, јер не жели плаћати одштету Кини.

"То није проблем, ако Вранић и премијер Форто потпишу да их морамо повући, ми ћемо их повући. Све док имамо сертификат од `Верлаба`, ми их не смијемо повући, јер не желимо одговорност да сносимо и плаћамо Кини јер смо њихове респираторе прогласили неважећим, упркос свим сертификатима", рекла је Изетбеговићева новинарима након састанка са представницима кантоналне Владе.

Она је навела да се респиратори користе зависно од клиничке слике пацијента.

Изетбеговићева је рекла да ниједан респиратор није убио ниједног човјека.

"Ниједан респиратор, не ови, већ ниједан, није убио човјека, помаже му, он није лијек, већ подршка. Ја нисам специјалиста, о томе могу говорити колеге", рекла је она и навела да имају 69 респиратора.

Изетбеговићева је састанак са представницима кантоналне Владе оцијенила као чудесан и додала да су тема састанка, између осталог, била и два писма која су се појавила у јавности.

"Писмом се махало у јавности. Писмо није упућено директорици, писмо је анонимно и није релевантно. Ја то понекад прочитам, па размислим, нема потписнике, говори се о непознатим стварима и предмети су истраге. Тужићемо све портале, телевизије и новинаре који су махали овим писмом", рекла је она говорећи о писмима којима су љекари са КЦУС упозоравали на проблеме са којим се сусрећу у раду, а један од њих су и респиратори које је набавила фирма "Сребрена малина", а који су предмет процеса пред Судом БиХ.

Љекари су у писму указали да респиратори изненада стану, па наставе да раде, те да су "шансе да пацијент прикључен на `малина респиратор` преживи - никакве".

Изетбеговићева је рекла да је најбоље рјешење да се формирају радне групе да се на тај начин превазилазе проблеми, те да ће се и сама укључити, уколико буде било потребе.

Коментаришући наводе кантоналног министра здравства да је Клинички центар Универзитета у Сарајеву тврђава у коју нико не може ући, Изетбеговићева је поручила да је приступ одобрен свакоме ко је релевантан да изврши контролу.

"Вранић је рекао да је КЦУС тврђава, да је све сумњиво, али није рекао да је био гост и запослен у овој болници. Додуше, радио је јако мало, нула операција. Када сам ја дошла, морао је почети радити", рекла је Изетбеговићева и поручила да јавност треба знати да не желе "сви људи да комуницирају са јавношћу".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана