Избори у Приједору протекли без проблема

Срна
Избори у Приједору протекли без проблема

Приједор – Предсједник Градске изборне комисије у Приједору Жељко Шкондрић рекао је да је на данашње изборе за чланове савјета мјесних заједница изашао довољан број гласача и да су они протекли без проблема.

Он је на конференији за новинаре рекао да је у 16.00 часова затворено свих 59 бирачких мјеста и да Градска изборна комисија није примила ниједан писани приговор на рад бирачких одбора или регуларност изборног процеса.

"Можемо рећи да су избори валидни у свих 49 мјесних заједница односно изашао је довољан број гласача и да изборе из тог разлога не морамо понављати", истакао је Шкондрић.

Он је додао да то значи да је у мјесним заједницама до 1.000 уписаних гласача било потребно најмање 10 одсто, а не мање од 25 гласача и тај број је у њима остварен.

"Исто тако у мјесним заједницама од 1.000 до 5.000 гласача било је потребно да изађе 100 бирача и у три мјесне заједнице гдје је преко 5.000 гласача било је потребна излазност од 150 бирача", рекао је Шкондрић.

Он је потврдио да је у свима њима тај критеријум испуњен тако да, што се тиче излазности, неће бити понављања избора.

"Бирачки одбори тренутно броје гласове, које уносе у обрасце, а онда слиједи у вечерњим часовима предаја изборног материјала у згради позоришта након чега ћемо већ у јутарњим часовимаа имати прве резултате за све мјесне заједнице", рекао је Шкондрић.

Он је појаснио да, према упутствима које је донијела републичка Изборна комисија, наредних дана слиједи објављивање прелиминарних резулатата, а у року од 24 часа уколико не буде приговора на регуларност избора, објављивање коначних резултата.

На овим изборима право гласа имало је 85.682 грађанина Приједора.

Своје кандидате истакло је седам политичких партија, 15 удружења и 13 група грађана са укупно 581 кандидатом који ће учествовати у надметању за 307 функција у савјетима мјесних заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана