Изазвао пожар и пријетио ватрогасцима

Милијана Латиновић
Изазвао пожар и пријетио ватрогасцима

Требиње - Ватрогасци из Требиња су на локалитету Цибријана затекли човјека који је, упркос упозорењима, намјерно палио ватру на њиви, због чега су цијели случај пријавили полицији.

Потврдио је ово командир Ватрогасне јединице Требиње Данко Вуковић и додао да се ватрогасци данима боре са пожарима, а узрок већине њих је људски фактор.

- Када смо почели гасити пожар, тај човјек је рекао да ће након нашег гашења поново запалити ватру, због чега смо позвали полицију - рекао је Вуковић.

У Центру јавне безбједности (ЦЈБ) Требиње потврдили су да је полиција након пријаве ватрогасаца изашла на лице мјеста.

- Утврђено је да је човјек палио коров на својој парцели с циљем да је очисти, али о томе није претходно обавијестио ватрогасце, како би ватра била под њиховим надзором. То је био обавезан да учини на основу уредбе Градске управе, према којој је забрањено паљење ватре на отвореном - рекли су у ЦЈБ Требиње.

Додају да је полиција утврдила да нема елемената кривичног дјела те да немају информацију да је особа пријетила ватрогасцима.

У Ватрогасној јединици наглашавају да је протеклих дана на територији Требиња било осам пожара, у којима су горјели трава и ниско растиње, те да није било угрожених кућа.

- Тренутно је активан пожар у мјесту Брани До, а с обзиром на то да је облачно вријеме, надамо се да ће пасти киша и угасити ватру. Ватрогасци су одбили ватру од села и пожар се креће према планини Видуши, гдје је терен неприступачан и за ватрогасце и за возила - рекао је Вуковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Моско, којој припада и село Брани До, Душко Бегенишић је рекао да је ватра до села дошла из правца Билеће прије неколико дана.

- Село је ријетко насељено, има свега неколико кућа у којима станује претежно старије становништво. Колико знам, нико није угрожен, ватрогасци су успјели одбранити домаћинства и ватру усмјерити ка планини - рекао је Бегенишић.

Протеклих дана Требиње је било прекривено димом због пожара који су избили на неколико локација, а слична ситуација на југу Српске била је и прије двије године, када је требињска полиција идентификовала једно лице које је паљењем ватре на отвореном изазвало пожар у селу Вучија. Због неконтролисаног спаљивања биљног отпада ватра је захватила око 20 хектара мјешовите шуме.

Локације

У територијалној ватрогасној јединици Требиње истичу да су у уторак послијеподне избили пожари у приградским насељима Засад и Горица, затим у Засад пољу, на градској депонији на Ободини, као и у селима Кочела и Згоњево.

Ватрогасци су већину ових пожара успјели ставити под контролу, а како истичу, узрок је углавном био људски фактор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана