Изабрани нови предсједник и потпредсједник Скупштине општине Сребреница

Срна
Изабрани нови предсједник и потпредсједник Скупштине општине Сребреница

Сребреница - Алија Табаковић из већинске фракције СДА изабран је данас за предсједника Скупштине општине Сребреница, док је за потпредсједника изабран радикал Милорад Станојевић.

Новог предсједника и потпредсједника Скупштине општине Сребреница изабрала је тајним гласањем новоформирана скупштинска већина од 11 одборника.


Претходно су, тајним гласањем, са тих дужности разријешени Хамдија Фејзић из СДА и Радомир Павловић из СНСД-а, који су раније напустили сједницу са још осам одборника из досадашње скупштинске већине.

До избора новог предсједника и потпредсједника Скупштине општине сједницом је, по једногласној одлуци присутних одборника, предсједавао Зулфо Салиховић који је напустио СДП БиХ и наступа као независан одборник.

Одборници су измијенили одлуку о одржавању избора за савјете мјесних заједница, који су били расписани за 7. мај, а биће одржани 28. маја.

Новоформирану скупштинску већину од 11 одборника чини пет одборника већинске фракције СДА у локалном парламенту, затим два одборника СДС-а, по један одборник ПДП-а, Покрета за промјене, СРС-а и Салиховић који је напустио СДП БиХ.

У опозицији је остало пет одборника СНСД-а, два одборника мањинске фракције СДА, два одборника ДНС-а и један одборник СДП БиХ, док је Милорад Станојевић из СРС-а прешао у нову скупштинску већину.

Разријешени потпредсједник Скупштине општине Радомир Павловић из СНСД-а рекао је су напустили сједницу да би нова скупштинска већина већ у старту направила повреде Статута и пословника о раду Скупштине општине.

Он каже да не очекује да ће се нова скупштинска већина дуго одржати, јер је неизвјесно да ли ће имати подршку начелника општине.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Милош Миловановић оцијенио је да је жалосно да 12 српских одборника у Скупштини општине Сребреница није формирало већину и законодавну власт због нејединства и задовољавања личних интереса.

"Умјесто српске већине од 12 одборника дошло се до нове већине у којој већину имају Бошњаци са шест одборника од укупно 21 колико броји сребренички парламент и Срби са већим укупним бројем одборника остају у мањини, што је одраз грешака које смо сви правили", рекао је Миловановић.

Он је позвао српске одборнике на разговор како би се превазишле несугласице, исправиле грешке и пропусти у раду, као и нека кадровска рјешења, а да би се дошло до стабилне српске скупштинске већине у којој могу бити и остали одборници који желе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана