Иза србачког Удружења “Ц.Е.З.А.Р.” најуспјешнији период упркос пандемији: У години јубилеја постали омладински лидери

Дејан Јовичић
Иза србачког Удружења “Ц.Е.З.А.Р.” најуспјешнији период упркос пандемији: У години јубилеја постали омладински лидери

СРБАЦ - Вирус корона одгодио је многа друштвена дешавања широм Српске, а нарочито активности омладинских и невладиних организација, али пандемија није била препрека за Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца, које је прославило десету годишњицу рада и којима је јубиларна година била најуспјешнија до сада.

Основано под првобитним именом Центар за младе, ово удружење је прешло дугачак пут од најмлађе омладинске организације у Српцу до лидера у области волонтирања на нивоу Републике Српске. 

- Удружење се с годинама ширило и прерасло првобитну намјену. Почели смо окупљати све већи број младих од пет до 35 година, који су похађали разне радионице и учествовали у хуманитарним, културним и другим активностима, окупивши више од 500 чланова, од којих је сваког мјесеца активно најмање стотину - рекла је извршна директорица удружења Тања Шњегота. Она је од првог дана била један од волонтера у овом удружењу, које је од 2014. године промијенило назив у “Ц.Е.З.А.Р.”, односно Центар едукације за активан развој. Радила је као тренер секције хип-хоп плеса, заједно са другим едукаторима је организовала курсеве страних језика, креативне радионице, школе гитаре, фотографисања и новинарства, секције ритмичке гимнастике, стандардних и латиноамеричких плесова, глуме, хемије и слично.

- Одувијек сам гајила љубав према волонтеризму. Чак и након што сам завршила факултет, одлучила сам да се вратим у Србац и наставим рад у овом удружењу јер сматрам да млади имају ентузијазма, али им је недостајала покретачка снага. За протеклих десет година у великој мјери смо утицали на љепши изглед наше општине и омогућили да више стотина грађана добије пријеко потребну помоћ - рекла је Шњегота. 

Од значајнијих активности из протекле деценије издваја хуманитарне акције за обољелу и дјецу из породица слабијег имовног стања, поплављена домаћинства, организацију разних представа, игроказа, маскенбала и спортских турнира, као и учешће на домаћим и међународним плесним такмичењима са којих су се редовно враћали са медаљама.

- Имали смо још веће планове у овој години јубилеја, али смо страховали да их због пандемије нећемо моћи остварити. Међутим, кад подвучемо црту, ово је била наша најуспјешнија година, јер смо успјешно завршили санацију градског и омладинског парка у Српцу, уредили теретану на отвореном, прикупили школски прибор и пакетиће за дјецу из социјално угрожених породица и књиге за библиотеку старачког дома. Посебно смо поносни на 3Д натпис “Ја волим Србац”, који је украсио градски трг - каже Шњегота.

Готово све активности организоване су кроз рад Локалног волонтерског сервиса који у удружењу дјелује од 2013. године и један је од 15 волонтерских сервиса у Српској. Од ове године “Ц.Е.З.А.Р.”-у је припала част да постане сједиште Волонтерског сервиса РС, који постоји већ шест година и окупља младе активисте од Требиња до Новог Града, а Тања Шњегота је изабрана за извршног директора ове организације.

- Ово је круна нашег рада јер нас је ресорно министарство препознало по доприносу промоцији и развоју волонтирања. Наша обавеза је да укључимо у волонтерски рад још већи број младих из цијеле Српске и покушамо спријечити њихов одлазак у иностранство. Има назнака да ћемо у томе успјети, јер смо у сарадњи са другим омладинским организацијама дошли до закључка да омладински рад никада није био цјењенији и заступљенији него данас - истакла је Шњегота.

Једна од оних које су на овај начин употпуниле своје слободно вријеме је и гимназијалка Надежда Гаврић (19) из Српца, која је проглашена за волонтера године. Она је већ двије године међу најактивнијима у “Ц.Е.З.А.Р.”-у, а изабрана је и за предсједника Савјета ученика средњошколског центра “Петар Кочић” Србац и Клуба младих Црвеног крста у овој општини.

- Само у овој години имам око 160 волонтерских сати. За мене је волонтеризам начин да стекнем нова искуства и познанства, да путујем и учествујем у разним манифестацијама, едукацијама и пројектима, али и да помогнем граду у којем живим. Све то радим бесплатно, али лијепо је и кад добијем одређене похвале или признања - рекла је Надежда.

Идеја

Идеју о оснивању удружења покренули су Центар за социјални рад из Српца и НВО “Здраво да сте” из Бањалуке, који су у првој години рада спроводили пројекат о малољетничкој делинквенцији и обезбиједили финансијску подршку уз помоћ Европске уније и америчке амбасаде у БиХ. Од тада је терет финансирања преузела општина Србац, која је уступила и просторије за рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана