Из устанка Младен отишао у легенду

С. Та.
Из устанка Младен отишао у легенду

Приједор - Историјским часом и полагањем вијенаца на споменик народном хероју доктору Младену Стојановићу јуче је у Приједору обиљежено 119 година од рођења и 73 године од погибије легендарног партизанског команданта.

Предсједник приједорског СУБНОР-а Вељко Родић је рекао да је организатор устанка на Козари из родног Приједора отишао у легенду и да је својим дјелом заслужио да га генерације спомињу годинама, деценијама и вијековима.

- Велико повјерење у народу је стекао и као омладинац и као вођа устанка против фашистичког окупатора. Заслужио је да се његово име изговара са највећим пијететом и посебном пажњом - нагласио је Родић.

Стојановићеви посмртни остаци пренесени су на Партизанско гробље у Приједору 1961. године из Јошавке, гдје је скончао након тешког рањавања из засједе. За народног хероја проглашен је 7. августа 1942. године.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић је истакао да је доктор Младен био човјек за примјер и револуционар од ране младости до краја живота.

- Био је најпопуларнија личност устанка на Козари, у Крајини и много шире и један од најхрабријих бораца и руководилаца НОБ-а. Зато је његов лик остао да живи у сјећању заједно са славом херојске Козаре и пред садашњим и будућим генерацијама је задатак да увијек чувају и његују тековине народноослободилачких ратова, подстакнуте његовим неизмјерним херојством - поручио је Ђаковић на овом историјском часу.

Концерт

Обиљежавање дана Младена Стојановића биће настављено у суботу концертом културно-умјетничких друштава која носе његово. Концерт ће бити одржан у Позоришту Приједор у 19 часова.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана