Из скромног буџета Рогатице за храм на Црквинама издвојено 30.000 КМ: Црква добија струју након шест година

Сретен Митровић
Из скромног буџета Рогатице за храм на Црквинама издвојено 30.000 КМ: Црква добија струју након шест година

РОГАТИЦА - Црква Светог Јована Крститеља на Црквинама, локалитету подно Видове горе у срцу планине Деватак, у боричкој парохији, 25 километара далеко од Рогатице, ових дана добиће струју.

Резултат је то жеље православних вјерника са тромеђе општина Рогатица, Соколац и Хан Пијесак који се од памтивијека окупљају на саборима на простору за који легенда каже да је порта цркве из 13. вијека која је била задужбина српског краља Драгутина Немањића.

Цркву и краљев видиковац срушили су Турци доласком у ове крајеве. Ипак, остало је сјећање које никад није изблиједјело и преносило се с кољена на кољено. На црквишту, по коме је и цијели овај локалитет највјероватније добио име, народ се окупљао на Ивањдан 7. јула, и Јовањдан, 11. септембра. Састајао се, молио Богу и чувао традицију.

Управо то је био повод да, поред остатака темеља некадашње цркве, уз благослов његовог преосвештенства митрополита дабробосанског блаженопочившег Николаја и пуну подршку вјерника, тадањи парох борички Драгиша Симић одлучи да буде саграђена црква на Црквинама. Изградња је трајала седам година, односно од 7. јула 2008, када су освештани темељи, до 26. септембра 2015, када је освештан храм.

Да послије шест година “живљења” у мраку црква на Црквинама добије струју, највише заслуга припада Општинској управи у Рогатици са начелником Милорадом Јагодићем на челу.

- Из скромног буџета за ове намјене издвојено је 30.000 марака. Пошло се са 50-киловолтне нисконапонске трафо-станице “Продола” која струјом снабдијева село Бехећи и друга у мјесној заједници Берковићи. Дужина високонапонског вода је 2,3 километра који је грађевински, због камена и жила стабала стогодишње црногоричне шуме Деветака, морао ићи подземно - објаснио је Јагодић.

Кабал су кроз тежак терен положили радници “Енергоматике” из Фоче, а преостало је да буде изграђен одговарајући ормар и прикључена струја у објекат. Овај дио послова, као свој прилог храму, обавиће радници “Електродистрибуције” Пале из Радне јединице у Рогатици.

- Ми смо за то спремни. Очекујемо иницијативу Црквеног одбора Борике и пароха Драгана Јовића - рекао је управник рогатичке електродистрибуције Радомир Јовичић.

Да би црква и остале знаменитости на Црквинама биле још ближе посјетиоцима, потребно је асфалтирати непуна три километра пута који са пута Рогатица - Будета води до цркве и спомен-чесме Лучка вода, јединог споменика у овом крају који подсјећа на страдања Срба у злогласном Добојском логору током Првог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана