Из Дома за старија лица “Сунце” у Рогатици: Бака Јања није заборављена

С. М.
Из Дома за старија лица “Сунце” у Рогатици: Бака Јања није заборављена

ГАТИЦА - Дом за старија лица “Сунце” у Рогатици нема званичну крсну славу, али се славе штићеника обиљежавају, а тако је било и овог Јовањдана када су се штићеници и запослени присјетили баке Јање Кнежевић, која је посљедње дане живота провела у овој установи.

Јања је половином 2019. дошла у “Сунце” и тада су њен син Милош и снаха Мира, који живе у далекој Канади, увели праксу да уз њихову крсну славу почасте и штићенике у дому. Та традиција није прекинута ни након смрти Јање, која је преминула у октобру 2022. године.

У знак сјећања и захвалност радницима и штићеницима дома са којим је бака Јања провела посљедње дане живота, Кнежевићи су наставили да шаљу новац да се уприличи мала свечаност и почасте они са којим је дијелила животну судбину.

- Умјесто крсног колача, припремљена је велика торта и мало “јачи” ручак. Послужена је и кафа, разни сокови и кисела вода, а да се не би изневјерила традиција нашла се и једна флаша црног вина - рекла је социјални радник у Дому “Сунце” Анђела Подинић.

Ова мала светковина на којој се спомињало име баке Јање имала је и свог долибашу, а ова част припала је професору Радиславу Ковачу (82) из Вишеграда, коме је такође крсна слава Свети Јован, а који је захвалио Милошу и Мири, пожељевши баки Јањи рајско насеље, а њеним најмилијим сву срећу овога живота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана