Иванић у Бијељини: Помоћ Бијељини да настави да се развија

Срна
Иванић у Бијељини: Помоћ Бијељини да настави да се развија

Бијељина - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и бијељински градоначелник Мићо Мићић сагласили су се данас да је сарадња Бијељине са вишим нивоима власти неопходна да би град наставио да се развија.

Иванић је нагласио да се Бијељина убрзано развија, али да је за даљи напредак града потребно још пројеката, осим великих који су започети.


"Снажна Бијељина значи снажну Републику Српску и стабилну БиХ", рекао је Иванић новинарима након састанка са градоначелником Бијељине и ужим руководством града.

Наводећи да се данас састао и са српским премијером Александром Вучићем у Београду, Иванић је рекао да Србија намјерава да учини много да би се источни дио Српске отворио према Србији.

"То, наравно, значи и отварање БиХ према Србији јер су добри односи са БиХ и стратешки интерес Србије", рекао је Иванић и истакао да је БиХ један од највећих партнера у трговини које Србија има.

Он је нагласио да је Србији, након што ријеши унутрашње инфраструктурне пројекте као што је завршетак пута према Софији и Скопљу, кључни приоритет отварање инфраструктуре према источном дијелу Републике Српске, односно према БиХ у цјелини.

Иванић је истакао да су БиХ и Србија заинтересоване за три стратешка пројекта, те да ће се врло брзо разговарати о једном од њих, изградњи ауто-пута који би Бијељину требало да отвори према Београду.

"Данас ми је врло јасно речено да је то један од стратешких интереса и Србије", рекао је Иванић, додајући да су кључни и пројекат брзе пруге Сарајево-Зворник-Лозница према Београду и повезивања Сарајева са Београдом.

Када је ријеч о касарни у Бијељини, Иванић напомиње да је потребно ријешити врло компликовано правно питање имовине, те да је то локација која је пресудна за даљи развој урбаног дијела.

"Ако јој желимо помоћи да се и даље развија, онда се ово питање мора правно ријешити у кратком року", рекао је Иванић и нагласио да Бијељина и убудуће може рачунати на подршку Савјета министара и Предсједништва БиХ.

Иванић је, одговарајући на питање новинара, рекао да политички односи БиХ и Србије нису "толико добри", али да су сасвим добри економски односи двије земље.

"Премијер Србије јасно је рекао да је услов стабилности на Балкану побољшање односа између Срба и Бошњака. Евидентно је да ће ово бити политички приступ који ће Србија имати у наредном периоду, мјесецима и годинама које долазе", рекао је Иванић.

Мићић је нагласио да је реализација свих значајнијих пројеката у Бијељини директно у вези са вишим нивоима власти, Владом Републике Српске, Савјетом министара и Предсједништвом БиХ, као и сусједном Србијом.

Он је истакао да је данас са Иванићем разговарано о два велика пројекта, од којих је један дефинисање питања касарне у граду, гдје постоји вишак простора који би требало искористити на најбољи начин.

"Други пројекат који не можемо завршити, не само без виших нивоа власти, него и без сусједне Србије, јесте ауто-пут Брчко-Бијељина-Рача према Београду, те наше повезивање са коридором Београд-Загреб", рекао је Мићић новинарима.

Он каже да постоје могућности за реализацију овог питања, те да би ускоро у Бијељини требало да буде одржан састанак представника градских и виших нивоа власти, Републике Српске, БиХ и Србије.

"Ово су два најзначајнија пројекта и за град Бијељину, њену привреду, а посебно за људе који би евентуално били спремни да улажу на нашем простору", истакао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана