Ивана Стјепановић вратила се из Аустрије у БиХ како би започела бизнис: Њива у завичају дража од посла у Аустрији

Анита Јанковић
Ивана Стјепановић вратила се из Аустрије у БиХ како би започела бизнис: Њива у завичају дража од посла у Аустрији

Дервента - Док већина младих одлазак у иностранство види као једини пут за боље сутра, Ивана Стјепановић, родом из Бијелог Брда код Дервенте, одлучила је да послије двије и по деценије напусти Аустрију и добро плаћен посао како би у родном крају започела узгој љековитог биља.

Да би остварила своје снове, ова дјевојка је одлучила да остави све удобности живота које је имала у иностранству и да се посвети пољопривреди. Није штедјела труд и вријеме, па је бавећи се оним што воли успјела да оснује предузеће за производњу органског биља.  

На повратак у БиХ и РС мотивисала ју је љубав према родној груди и већ с првим данима прољећа кренула је у садњу органског, љековитог и зачинског биља на породичном имању и земљишту које је узела у закуп.

- Увјерена сам да је земља која је лежала неискоришћена и необрађена 25 година драгоцјен капитал који треба учинити још драгоцјенијим - каже она и истиче да ће биље у прве три године продавати прерађивачима органских чајева и зачина у Њемачкој и Аустрији, а пласман је већ уговорен.

Ова економисткиња иза себе има завидну пословну каријеру. Послије студија економије и интернационалног менаџмента радила је за стране концерне у развијању брендова, а водила је и одјељење маркетинга за највеће Европско удружење органских фармера.

Идеја о покретању фирме "Босна расте органски" родила се прије три и по године када се са сестрама враћала из Сплита.

- Разговарале смо о дјетињству и како је одрастање на селу имало својих чари, па смо помислиле како би било лијепо породично имање искористити за производњу хране. Та мисао ме годинама није напуштала, па сам коначно скупила храброст, дала отказ на сигурном и веома добро плаћеном послу и кренула у реализацију идеје пуне ризика. И нисам се покајала - рекла је Стјепановићева.

Наводи да је њена визија богатих, мирисних поља са љекобиљем свакодневно "храни" упркос системима у БиХ који нису најповољнији за стране инвеститоре. Да је ријеч о веома озбиљном послу, потврђује то што планира да у прве три године производње уложи око милион марака.

- Пројект дјелимично финансирам путем кредита страног инвеститора који вјерује у наш потенцијал. Ове године ћу стално запослити троје људи, а број радника у прве три године порашће на седам. Сваке године ћу запошљавати и око 20 сезонаца који ће бити ангажовани на садњи и берби биља, те окопавању њива - каже Стјепановићева.

Производњу за пет година планира да прошири по цијелој БиХ и да сарађује са регионалним органским произвођачима. Она је додала да јој се БиХ много допада због нетакнуте природе, те разноликости њених становника.

- Чиста природа је највећи потенцијал који треба уновчити и сачувати. Надам се да ће моја прича инспирисати многе да препознају вриједности ове земље - казала је Стјепановићева.

Дрва за школу

Ивана Стјепановић каже да жели у сваком погледу да помогне и Дервенћанима.

- Већ смо урадили једну позитивну ствар, па смо сва дрва која су ишчупана са њива приликом чишћења донирали ОШ "19. април" из Дервенте за гријање. Донирали смо им око 40 метара дрва - прича Стјепановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана