Ивана Лажетић, награђена гимназијалка из Гацка: Стаза Светог Саве непресушна инспирација

Анита Јанковић
Ивана Лажетић, награђена гимназијалка из Гацка: Стаза Светог Саве непресушна инспирација

Гацко - Немоћан да савлада радозналост која га је трзала из принчевских одаја, кренуо је трновитим путем од принца до монаха. Ширио је светосавље крстом и пером непресушним, те светим стопама својим границе наше за вијекове у записе унио, да се груда наша и на своду небеском оцртава.

Овим ријечима гимназијалка из Гацка Ивана Лажетић описала је суштину живота првог српског светитеља и просвјетитеља Светога Саве освојивши прву награду у категорији средњих школа на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу коју додјељује Друштво "Свети Сава" из Београда. Ова ученица трећег разреда Гимназије прву награду је однијела у жестокој конкуренцији бројних ученика основних и средњих школа из Србије, РС и дијаспоре.

Лажетићева каже да је саставом који је одушевио жири жељела да подсјети на поруке које је Свети Сава оставио српској дјеци.

- Већ дуже вријеме истражујем и пишем о животу Светог Саве и ова награда ми много значи, као и све оно што је Свети Сава учинио за наш народ, вјеру и цркву - рекла је Лажетићева.

Овој талентованој Гачанки недавна награда није прва. Лажетићева је 2015. године освојила прво мјесто на литерарном конкурсу поводом славе Светог Саве који традиционално организује Пододобор Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" у Гацку.

Инспирацију за писање, каже, налази у самом лику првог српског архиепископа, али и осталих Немањића за које сматра да су заслужни за најславнији период српске историје. Осим о просвјетитељу Сави, ова надарена ученица пише и о разним темама из свакодневног живота.

- Заљубљеник сам у свијет књиге и много читам историјску литературу и то ми помаже приликом писања. Осим тога, на овај начин надопуњујем и знање и то бих савјетовала свим другим ђацима - прича ова одлична ученица, која је и поносни власник Вукове дипломе.

Истиче да је из српског језика одувијек низала само петице, а омиљени предмети су јој математика и физика. Осим читања књига и писања, њена велика љубав је и стрељаштво, које тренира већ четири године у Стрељачком клубу "Младост".

- Стрељаштво је моја љубав од малих ногу, волим тај спорт и идем на бројна државна такмичења. Прошле године сам на првенству РС из гађања ваздушном пушком за домаћи програм у сениорској конкуренцији освојила прво мјесто - похвалила се Лажетићева.

Награде

Награде на Светосавском књижевном конкурсу уручене су и средњошколцу из Зајечара Душану Мирчетићу, који је такође освојио прву награду у конкуренцији средњих школа, као и Јовани Костадиновић из Ниша и Уни Милић из Смедерева, које су освојиле прву награду у конкуренцији основних школа. Велика награда на књижевном конкурсу додијељена је ученици Земунске гимназије Милици М. Јанковић, док је Милош Јевтић из допунске основне школе у Базелу у Швајцарској добитник специјалне награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана