Истраживање доњег тока и ушћа Дрине у Саву: Барски систем крије природно богатство

Љ. А.
Истраживање доњег тока и ушћа Дрине у Саву: Барски систем крије природно богатство

БАЊАЛУКА - Бијељинско Еколошко удружење “Еко-пут”, у сарадњи са Удружењем студената биологије у БиХ, спроводи пројекат под називом “Корак по корак до циља” чији је циљ допринос успостављању заштићеног подручја у барском систему у доњем току и ушћу Дрине у Саву.

Пројекат се спроводи у оквиру пројекта који финансира ЕУ, а досадашња истраживања показала су да овај барски систем крије право природно богатство. Истраживачи су открили ријетке врсте корњача, инсеката, лептира, птица као и разних биљних врста.

Према ријечима предсједнице удружења “Еко-пут” Снежане Јагодић Вујић, на основу измјена и допуна Просторног плана Републике Српске дат је попис подручја која треба да буду стављена под заштиту и категорију природног добра, а међу њима је и подручје “Сава-Дрина” за које је предложено да добије категорију парка природе.

- Наше удружење још од 2015. године развија идеју да барски систем Дриница-бара Старача буде стављен под заштиту  и за  то смо до сада добили  подршку Републичког завода за културно-историјско и природно насљеђе, Градске управе Бијељина, те ресорног министарства како би започели  са истраживањима биљног и животињског свијета - каже Јагодић Вујић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана