Историјски час на Партизанском гробљу у Приједору

Срна
Историјски час на Партизанском гробљу у Приједору

Приједор - На Партизанском гробљу на Уријама у Приједору данас су положени вијенци, а потом је одржан историјски час поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Преживјелим ветеранима Народноослободилачке борбе и поштоваоцима тековина антифашизма обратио се градоначелник Приједора Миленко Ђаковић испред споменика гдје су сахрањени и посмртни остаци првог команданта козарских партизана, народног хероја доктора Младена Стојановића.


Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 72 године добро побиједило зло и да данашње генерације уживају плодове те побједе.

"Ми смо међу земљама које су се међу првима сврстале у борбу против фашизма. Ми, Приједорчани и Козарчани, посебно можемо бити поносни на ту борбу, иако тај понос носи хиљаде жртава", рекао је Ђаковић.

Он је додао да народ зна да цијени слободу, јер ју је увијек плаћао животима, а да је из Поткозарја увијек ишла порука мира, слободе и консензуса.

С подручја Приједора у НОБ-у је учествовало око 5.000 бораца, од којих је 2.984 погинуло. Приједор је дао десет народних хероја и 564 првоборца.

Међу живима су само четири носиоца Партизанске споменице, односно учесника рата из 1941. године, које је градоначелник данас посјетио у просторијама СУБНОР-а и уручио им по 200 КМ новчане помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана