Источно Сарајево: Вече посвећено младим херојима

Срна
Источно Сарајево: Вече посвећено младим херојима

Источно Сарајево - Документарни филм "Споменко на вјечној стражи" приказан је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево са циљем прикупљања финансијских средстава за лијечење младог спортисте из Источног Сарајева Милоша Божовића.Новчана средства која су потребна за Божовићево лијечење прикупљана су прије, током и након пројекције филма.

Аутор документарца Миле Савић изразио је наду да ће се грађани Источног Сарајева, представници институција, јавних и приватних предузећа одазвати на хуманитарну акцију и помоћи даље лијечење младог спортисте.

"Гдје год смо приказали овај филм, интересовање је било велико, а када смо сазнали да је за вријеме планирања пројекције у Источном Сарајеву Милош превезен у Загреб, одлучили смо да позовемо посјетиоце да помогну његово лијечење", рекао је Савић.

Он је нагласио да је циљ документарног филма да укаже на то шта је дјечак Споменко Гостић, који је могао да оде у иностранство и тамо безбрижно живи, учинио за Републику Српску жртвујући свој млади живот.

Савић је навео да је филм конкурисао за приказивање на једном од филмских фестивала у Русији.

Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и који је раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Он је најмлађи погинули припадник Војске Српске.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац уручио је Савићу захвалницу за хумани гест и допринос Божовићевом лијечењу.

Он је подсјетио да је Божовић недавно превезен из Центра за палијативну његу Тузла у загребачку Клиничку болницу "Дубрава", гдје постоји нова нада за његово изљечење.

"На загребачкој клиници претраге коштају 9.000 евра, док је за оперативни захват, уколико буде неопходан, потребно 18.000 евра", рекао је Скакавац додајући да су због тога поново покренуте хуманитарне акције, попут вечерашње.

Напомињући да ће се 24. августа навршити двије године откако је Божовић у коми, Скакавац је саопштио и охрабрујуће информације да је став загребачких доктора да лијева страна Божовићевих можданих ћелија добро функционише, док десна још не даје довољно информација.

"Милош се из седмице у седмицу све боље понаша, већ покреће и руке и ноге, обавља физолошке потребе, смије се, отвара очи и чини се да му мало треба да проговори", рекао је Скакавац.

Према његовим ријечима, Божовић је физички много исцрпљен, мишићи су неактивни и доктори предлажу да оде у бању да поврати тјелесну тежину и да му мишићи ојачају, након чега би се вратио у Загреб на лијечење.

"Због тога би Милош у понедјељак требало да оде у бању у Фојницу гдје ће остати два мјесеца", каже Скакавац.

Божовић је голман Фудбалског клуба "Славија", а у мечу јуниорских екипа "Славије" и "Звијезде" из Градачца у августу 2014. године, доживио је тешку повреду главе.

Упркос напорима љекара, вишемјесечног лијечења у Универзитетском клиничком центру у Сарајеву и великог броја оперативних захвата, те неуспјешног покушаја лијечења у њемачкој клиници "Шмајдер" код Штутгарта, Божовић је и даље у коми.

Уз аутора филма, ову хуманитарну акцију организовали су Град Источно Сарајево, Црвени крст Источна Илиџа, Борачка организација Сарајевско-романијске регије, "Илиџански борац", Фудбалски клуб "Славија" и Културни центар Источно Ново Сарајево.

Новчана средства за Божовићево лијечење могу се уплатити на жиро-рачун: 5620128115769232 - НЛБ Банка Бањалука или директно донирати у Црвеном крсту Источна Илиџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана