Источно Сарајево: Успјешно окончан пројекат Позориштем до сваког дјетета

Срна
Источно Сарајево: Успјешно окончан пројекат Позориштем до сваког дјетета

Источно Сарајево, 27. НОВЕМБРА /СРНА/ - "Форум театар" из Источног Сарајева успјешно је реализовао пројекат децентрализације културе "Позориштем до сваког дјетета-свима треба култура", који је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске, средствима Лутрије Српске.

Директор "Форум театра" Витомир Митрић изјавио је Срни да је циљ био да што већи број дјеце у Републици Српској погледа позоришну представу и учествује у креативној радионици са презентацијом.


Према његовим ријечима, ово је веома значајно у општинама у којима нема позоришне сцене за најмлађе и гдје се позоришне представе одржавају ријетко, и пројектом је остварен циљ једнаког задовољења културних потреба и остварење жеља дјеце и младих у мање развијеним општинама, тако да они неће заостајати за дјецом и позоришном публиком у великим центрима.

"Умјетничком радионицом и представама за дјецу у Петрову завршен је јединствени пројекат децентрализације културе у Републици Српској, који смо претходно провели и у општинама Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Калиновик и Кнежево", истакао је Митрић, који је координатор пројекта.

Он је подсјетио да је у Источном Новом Сарајеву, а потом и на Сокоцу и Хан Пијеску одиграна представа за дјецу "Кварна фарма", а позоришне представе "Успавана љепотица" и "Три прасета" са луткарским радионицама за основце, учитеље и педагоге изведене су у Рогатици, Калиновику, Кнежеву и Петрову од 22. до 25. новембра.

"Била је то седмица луткарства и креативног позоришта, чији је циљ подстицање најмлађих и њихових педагога на креативно стваралаштво, уз истицање стваралачких домета, путем луткарске умјетности и позоришта", наглашава Митрић.

Овим представама, уз мноштво лутака и радионицу различитих врста "Папирног позоришта" и "Театра сјенки" глумац Јован Царан и редитељ Витомир Митрић са асистентима, осим најмлађих полазника, основаца, укључивали су и педагоге који ће искуство стечено на представи и радионици користити у ваннаставним активностима са ђацима, а дјеци омогућити да испоље креативност и остваре потребу за директно учешће у културним дешавањима.

"Овакав вид децентрализације културе, путем позоришне умјетности и представа за дјецу, најмлађима открива свијет бајки и маште на потпуно другачији начин, а уједно едукативним сегментом и показном радионицу луткарства за педагоге, учитеље и наставнике омогућава увид у основе позоришне умјетности и луткарства, откривајући како настаје позоришна представа за дјецу", рекао је Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана