Источно Сарајево: У борби против вируса корона утрошено око 1,5 милиона КМ

ГС
Источно Сарајево: У борби против вируса корона утрошено око 1,5 милиона КМ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - За борбу против епидемије вируса корона у БиХ Друштво црвеног крста БиХ утрошило је за 50 до 70 дана око 1,5 милиона КМ, новца и материјално-техничких средстава, док је буџетом институција БиХ за рад овог црвеног крста издвојено свега 150.000 КМ, изјавио је генерални секретар Друштва Рајко Лазић.

Лазић је прије сједнице Скупштине Друштва рекао да ове бројке показују да је само у одговору на ковид-19 Друштво дало 10 пута већи допринос БиХ и њеним грађанима, него што су издвојена средства за његов рад.

"Имали смо 40.000 грађана БиХ који су се јавили организацијама црвеног крста да буду корисници помоћи Црвеног крста и јавних кухиња", изјавио је Лазић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је навео да је одговор на вирус корона стална активност којом ће се бавити Црвени крст БиХ у овој години, те да се сачињава план како би била обезбијеђена материјално-техничка, али и заштитна средства за наредну годину, што ће бити неопходно, јер све говори да је ситуација са вирусом озбиљна.

Лазић је истакао допринос свих волонтера Друштва, за које је рекао да су се несебично залагали да помогну свим људима који су били у стању потребе, те додао да су то чинили и остали чланови ове хуманитарне организације.

"Ми смо уз помоћ наших партнера, прије свега Међународног комитета црвеног крста, Међународне федерације црвеног крста као и националних друштава која дјелују у БиХ, као што су из Швајцарске, Турске, обезбиједили заштитна средства, превасходно за наше особље и волонтере, како би имали безбједносну линију у пружању помоћи грађанима БиХ", рекао је Лазић.

Говорећи о редовним активностима као што је рад јавних кухиња, Лазић је рекао да је Друштво у прошлој години подијелило око два милиона оброка грађанима БиХ, али и мигрантима у земљи.

Он је рекао да се повећава број корисника јавних кухиња у БиХ, те позвао донаторе и све нивое власти да помогну локалним заједницама у којима раде јавне кухиње, како би се њиховим корисницима обезбиједио барем један оброк.

"Друштво је у прошлој години остварило приход 1,96 милиона КМ и само је пет одсто од тог износа новац који издваја БиХ, а све остало је захваљујући нашим програмским активностима", истакао је Лазић, те додао да су расходи ишли према програмским активностима и помоћи најугроженијем становништву у земљи.

Према његовим ријечима, Друштво је принуђено да тражи донаторе и програме којима ће обезбиједити несметано функционисање друштва с циљем помоћи грађана БиХ, самим тим што су му основни извори приходи од обуке будућих возача у вријеме епидемије вируса корона били ускраћени.

Лазић је изразио наду да ће сви нивои у БиХ препознати рад Црвеног крста, те финансијски подржати његово функционисање, а с циљем помоћи грађанима БиХ, али и свим другим који су у земљи.

Предсједник Предсједништва Друштва Црвеног крста БиХ Хусеин Кличић који долази са простора Унско-санског кантона /УСК/ рекао је да се 80 одсто миграната налази на подручју тог кантона.

"Структура црвеног крста у БиХ укључена је у свих пет кампова на простору УСК-а, гдје се врши припрема и испорука оброка за 3.500 миграната који се налазе унутар привремених кампова", рекао је Кличић.

Према његовим ријечима, Друштво, у сарадњи са међународним организацијама, мигрантима пружа помоћ не само у хигијенским и пакетима са храном, већ и психо-социјалну подршку.

"Криза са вирусом корона погодила је и отежала рад волонтерима у мигрантској камповима", рекао је Кличић, те нагласио да постоје карантини у сваком привременом центру за повратнике мигранте, тако да је контрола миграната, када је ријеч о ковиду-19 на високом нивоу.

Он је истакао да за сада нема заражених, што је јако битно с обзиром да је ријеч о великој могућности жаришта уколико би се појавио вирус унутар кампова, те додао да је Црвени крст учинио све да заштити и своје волонтере који раде у камповима.

"Очекујемо да се побољша координација унутар БиХ, јер смо ми истински партнер земљи и међународним организацијама на овом задатку", нагласио је Кличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана