Источно Сарајево: Школа са скоро 700 ученика нема фискултурну салу

Срна
Источно Сарајево: Школа са скоро 700 ученика нема фискултурну салу

Источно Сарајево - Основна школа /ОШ/ "Петар Петровић Његош" из Источне Илиџе са скоро 670 ученика, једина је основна школа са толиким бројем ђака у Републици Српској и једина у Сарајевско-романијској регији која нема фискултурну салу, истакнуто је на данашњој проширеној сједници Савјета родитеља школе на којој је рективирана прошлогодишња иницијатива о изградњи сале.

На скупу је закључено да већ почетком наредне седмице Министарству просвјете и културе Републике Српске поново буде упућена молба за помоћ у рјешавању овог проблема.

Директор Школе Зденка Перендија изјавила је Срни да ће министру просвјете и културе Српске Данету Малешевићу бити упућен позив да посјети школу и лично се увјери у проблем.

Она је указала да ученици наставу из физичког васпитања љети изводе у дворишту школе или на оближњим зеленим површинама, а у зимском периоду у школским учионицама.

Перендија упозорава да је због непостојања фискултурне сале, односно немогућности одвијања нормалне наставе из физичког васпитања, све више дјеце са слабијом моториком и са деформитетима због чега морају да иду и на медицински третман.

"Љекарским прегледима установљено је да велики број дјеце има деформитете, као што су искривљена кичма, равни табани... што је једним дијелом изазвано и недовољном физичком активношћу", појашњава Перендија.

Према њеним ријечима, писмо са молбом за помоћ биће упућено и Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, јер у ширем окружењу око школе нема спортског игралишта.

"Изградњом сале би, осим рјешавања проблема извођења наставе физичког васпитања, било омогућено да у њој буду организоване спортске, културне и друге ваннаставне активности од интереса за грађане", истакла је Перендија.

Она је нагласила да се помоћ за изградњу школске фискултурне сале, за коју постоји сва потребна пројектна документација и чија би изградња коштала око 560.000 КМ, очекује и од предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Жељке Цвијановић.

Перендија наводи да ће помоћ за рјешавање овог проблема бити затражена и од локалних власти, посланика са подручја општине Источна Илиџа у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ, међународних организација, амбасада и других.

С тим циљем формиран је и Иницијативни одбор који ће водити све активности у вези са изградњом фискултурне сале.

Ова иницијатива је била покренута прије годину дана, али је прекинута због катастрофалних поплава коеј су погодиле Републику Српску.

ОШ "Петар Петровић Његош" правни је насљедних три основне школе са подручја предратне сарајевске општине Илиџа - "Петар Петровић Његош", "Бранко Радичевић" и "Глиша Јанковић".

Од 1996. године школа је радила у бившој касарни ЈНА "Славиша Вајнер Чича" у изузетно тешким условима.

Нова школска зграда изграђена је 2009. године, захваљујући Влади Републике Српске, а у школи је сваке године све више ђака.

Готово сви ученици, њихови родитељи и наставници расељена су лица из Сарајева.

Иако немају фискултурну салу, ученици ове школе постижу изванредне резултате у свим спортовима и побједници су многобројних такмичења на свим нивоима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана