Источно Сарајево: Подићи споменик за 116 дјеце убијене у рату

РТРС
Источно Сарајево: Подићи споменик за 116 дјеце убијене у рату

Источно Сарајево - Спомен обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. требало би до септембра да буде постављено у дворишту ОШ "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву.

Ова иницијатива школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево за циљ има његовање сјећања на 116 најмлађих страдалих у минулом рату на овом подручју.

Свирепи снајперски хици 11. марта 1995. за вријеме примирја у сарајевском насељу Грбавица мучки су прекинули дјетињство Милице Лаловић и Наташе Учур које су играле посљедњу игру ластиша.

- Нас пет, шест војника је сједило за столом, пили смо кафу. Испред нас, на неких 20-так центиметара, пет-шест дјевојчица и дјечака играли су се ластиша и с лоптом. Одједном се зачуо један, а потом и други пуцањ и дјевојчице су пале - присјећа се Предраг Чаркић, припадник Војске Републике Српске са Грбавице.

Милица и Наташа синоним су страдања дјеце Српског Сарајева. Двоје од шесторо убијених ученика школе "Свети Сава" која је одлучила да се постављањем спомен обиљежја никад не забораве невине дјечије жртве.

- Истрајном кампањом власти у Сарајеву и дијела међународне заједнице у фокусу је увијек било страдање дјеце бошњачке националности. Наша намјера јесте да и дјеца српске националности која су страдала у рату, а што многи заборављају, добију своје мјесто у историји страдања Срба, како би се на ваљан начин његовало сјећање, али и дала прилика младим нараштајима да јасно сагледају историјске факте и контекст о дешавањима на проторима Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату - каже Данијела Мрда, директор поменуте школе.

На црном, још неажурираном списку невино убијених у Српском Сарајеву, за сада су имена 116 дјеце. Најмлађе је имало 16 мјесеци, најстарије 17 година.

- Надам да ћемо имати снаге и да ће ове године у дворишту наше школе осванути споменик невино страдалој дјеци, јер та дјеца у ових 23 године нису нигдје споменута - истиче Милош Драшковић, члан Школског одбора.

Иницијатива ће наредних дана бити упућена на све релевантне адресе у Српској заједно са идејним рјешењем које је у завршној фази, а подршка стиже и од свих школа Источног Сарајева. Биће предложено и да дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева буде 11. март, дан када је хладнокрвна рука снајперисте мучки прекинула Миличино и Наташино дјетињство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана