Источно Сарајево: Организована акција добровољног давања крви

Срна
Источно Сарајево: Организована акција добровољног давања крви

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Служба за трансфузију Болнице "Србија" организовали су данас у Источном Сарајеву акцију добровољног давања крви, којом је планирано прикупљање 50 јединица ове драгоцјене течности.

Предсједник Удружења Госпава Пејић изјавила је да је одзив за ову, шесту по реду акцију од почетка године, далеко већи него што је очекивано.

"Синоћ смо имали пријављених између 60 и 70 добровољних давалаца, а данас их дошло много више", рекла је Пејићева новинарима.

Она је додала да крв неће дати сви даваоци, већ ће се прикупити само она количина која је потребна за обнављање резерви у банци крви у Болници "Србија", као и за грађане ове регије који се лијече у неким другим здравственим установама у Републици Српској.

Пејићева се рекла да су међу даваоцима крви и млади, али и ветерани, те захвалила становништву Сарајевско-романијске регије које је опет показало своју хуманост.

Шеф Службе трансфузије Болнице "Србија" Јелена Стојановић-Лукић рекла је да се овој здравственој установи повећавају потребе за крвљу, јер болница "Србија" наставља са радом као прије епидемије вируса корона. Она је напоменула да су због вируса корона одгођене све редовне акције давања крви, нарочито у средњим школама, те истакла да се ове године, у односу на исти период прошле, укупан број давалаца није смањио.

"Број давалаца се није смањио, захваљујући овом удружењу", рекла је Лукићева и захвалила члановима Удружења и свим даваоцима крви који су, како је навела, у ова два мјесеца превазишли страх за себе и своје најближе, те се одазвали на позив и показали своју хуманост.

Међу добровољним даваоцима крви био је и новоименовани министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, који је рекао да је први пут дао крв 2004. године, а да је до сада то учинио 22 пута.

"Одазивам се скоро на све акције и позиве, из хуманих разлога, како бих помогао онима којима је крв неопходна", рекао је Лучић.

Јелена Јефтовић, која је данас први пут дала крв, рекла је да је дошла са сестром и да јој је одувијек била жеља да то учини, али да до сада није имала прилику.

"Сестра и ја волимо да помажемо људима, тако да се одазивамо на све хуманитарне акције", навела је Јефтовићева.

Пријератни добровољни давалац крви Перо Сикимић рекао је новинарима да је више од 20 пута дао драгоцјену течност, те додао да је први пут то учинио још у средњој школи, како би помогао онима којима је помоћ била потребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана