Источно Сарајево: Од данас бесплатни офталмолошки прегледи

Срна
Источно Сарајево: Од данас бесплатни офталмолошки прегледи

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Болници “Србија” у Источном Сарајеву, те у болницама у Зворнику и Фочи у наредним данима биће организовани бесплатни офталмолошки прегледи за грађане које ће обављати љекари из Русије и Републике Српске, у оквиру пројекта “Мобилна клиника”.

Важан аспект овог пројекта, који заједно реализују Министарство здравља и социјалне заштите Српске и “Руска хуманитарна мисија”, јесте кориштење специјално опремљеног возила за пријем и пружање медицинске помоћи.

Вршилац дужности директора Болнице “Србија” Небојша Шешлија рекао је да ће у наредна четири дана - 18, 19. 21. и 22. децембра руски љекари у сарадњи са љекарима из Српске вршити бесплатне прегледа за све становнике Сарајевско- романијске регије.

“Прегледи ће трајати од 9.00 до 15.00 часова радним данима, а до 13.00 часова викендом на Поликлиници у офталмолошкој амбуланти”, рекао је Шешлија новинарима.

Он је нагласио да ће апарати који ће бити кориштени у овој акцији током шест мјесеци бити на располагању љекарима у Болници “Србија” који ће моћи самостално да врше прегледе.

Шешлија је захвалио представницима руске Амбасаде, “Руске хуманитарне мисије” и Министарству здравља и социјалне заштите Српске који су омогућили да ова здравствена установа буде домаћин врхунским руским стручњацима из области офталмологије.

Милан Латиновић из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске рекао је да ће 20. децембра руски стручњци обављати прегледе у болници у Зворнику, а 23. децембра у болници у Фочи.

Он је напоменуо да опреме на којој ће бити обављани прегледи нема на терену на овом простору.

Латиновић је додао да је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске потписало споразум са “Руском хуманитарном мисијом” у Београду прошле године и већ су реализовали пројекат у Дому здравља Билећа, а ово је нови пројекат.

“Када је ријеч о руској Амбасади и подршци здравственом систему Српске у претходном периоду она је била значајна у области онкологије. Наши пацијенти су ишли у Санкт Петербург на одређене терапијске процедуре, затим лапароскопске процедуре малигних болести дебелог цријева и процедуре у области карцинома дојке”, навео је Латиновић.

Руководилац представништва “Руске хуманитарне мисије” на Балкану Михаил Бондар рекао је да ће током шест наредних дана руски љекари моћи да помогну људима.

“Ми градимо заједничку будућност у области здравства и претпостављам да ће у наредном периоду бити и других акција”, истакао је Бондар.

Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц поздравио је овај вид сарадње, додајући да ће подршка бити настављена.

“Мобилна клиника” један је од најважнијих пројеката “Руске хуманитарне мисије” у овој години који има посебан значај за дијагностику и превентивну здравствену заштиту дјеце.

Захваљујући овом пројекту и социјално угрожена лица могу проћи офталмолошке прегледе и добити квалитетну медицинску помоћ.

Ово је прва оваква акција у Републици Српској, а до сада су слични пројекти реализовани у Србији, у пет регија, гдје је прегледано више од 2.500 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана