Источно Сарајево: Обиљежено 28 година од формирања осмог одреда Специјалне полиције Илиџе

ГС
Источно Сарајево: Обиљежено 28 година од формирања осмог одреда Специјалне полиције Илиџе

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Источном Сарајеву данас је обиљежено 28 година од формирања Осмог одреда Специјалне полиције Илиџа, чији су припадници били препознатљиви од Требиња до Новог Града, а 24 су положила животе за одбрану Републике Српске.

Ратни командант Осмог одреда Бранислав Окука рекао је да су ову јединицу чинили момци са Илиџе и Војковића, те из Хаџића, Рајловца, Вогошће, Илијаша, односно из свих дијелова Сарајева.

“Нема зоне одговрности Војске Републике Српске на ком нисмо били и ратовали, раме уз раме са другим одредима специјалне полиције који су били стационирани у Требињу, Фочи, Јахорини, Шековићима, Зворнику, Бијељини, Брчком, Добоју, те Бањалуци и Приједору”, рекао је Окука.

Он је изразио задовољство што су припадници МУП-а Републике Српске присутни на данашњем обиљежавању, али и представници општина различитих политичких опредјељења, јер су, како је рекао, припадници Осмог одреда то заслужили.

“На свом ратном путу изгубили смо 24 човјека који су били најбољи међу нама. Нажалост, многи су заборавили њихову жртву”, рекао је Окука новинарима.

Александра Мијановић, кћерка припадника Осмог одреда Мирослава Мијановића, захвалила је саборцима свога оца који свих 28 година одржавају сјећање на све погинуле припаднике ове јединице.

“Они нам дају снагу да знамо да наша, ни жртва наших очева није била узалудна”, рекла је Мијановићева.

Парастос погинулим припадницима јединице служен је у Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама, а вијенци су положени на споменик подигнут у знак сјећања на погинуле припаднике Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске у Источном Сарајеву.

Вијенце су положили министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац у име српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, те представници Осмог одреда Специјалне полиције Илиџе, општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Српске, Полицијске управе Источна Илиџа, Борачке организације Источне Илиџе, Ветерана служби безбједности, те ратни другови из Фоче.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана