Источно Сарајево: Формиран савез обољелих мултипла склерозе Републике Српске

ГС
Источно Сарајево: Формиран савез обољелих мултипла склерозе Републике Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Источном Сарајеву данас је одржана оснивачка скупштина Савеза обољелих од мултипла склерозе Републике Српске, а за предсједника је изабран Милан Стјепановић.

Стјепановић је изразио велику захвалност сарадницима за указано повјерење да води Савез, додајући да је то уједно и велика обавеза.

Он је напоменуо да је циљ да брже, лакше и једноставније остваре права кроз институције система, како би живот људима који се боре са овом болешћу био што квалитетнији.

"Ми већ сада имамо визију и програм шта би требало да урадимо јер смо до сада имали проблем зато што није формиран савез и теже смо пролазили код инстититуција", истакао је Стјепановић, који је и предсједник Удружења обољелих од мултипла склерозе регије Бирач.

Стјепановић је напоменуо да на регији Бирач има 109 обољелих од мултипла склерозе.

Предсједник Удружења обољелих од мултипла склерозе регије источна Херцеговина Бранимир Таминџија изјавио је да је дужи низ година трајала борба за оснивање Савеза, али због процедуралних ствари није било могуће да то раније буде завршено.

"Искрено се надам да ће сада наша борба бити много јача, конкретнија и да ћемо успјети да унаприједимо и побољшамо положај обољелих од мултипла склерозе у Српској. Жалосно је да имамо 1.900 обољелих, а да само 120 прима неки вид терапије, остали су препуштени сами себи. Наша жеља је била да новообољелима омогућимо лијечење новим терапијама које заустављају ток болести и да њима и њиховим породицама побољшамо живот", истакао је Таминџија.

Таминџија, који је данас изабран за предсједника Скупштине Савеза обољелих од мултипла склерозе Републике Српске, нагласио је да је први сљедећи корак да Савез буде пријављен Координационом одбору инвалидних лица Републике Српске.

Он је истакао да постоји 14 терапија, а на регији источне Херцеговине пријављено је 110 обољелих.

"Међутим, постоји велики број обољелих који се крију и не желе да се пријеве у удружења, што сматрам да је велика грешка. Много је боље да се јаве, да дођу на нека од наших окупљања гдје су стручна лица предавачи и износе чињенице, а могућа је и размјена искустава и како се други успјешно боре са овом болешћу. Циљ свима нама је да побиједимо мултипла склерозу", рекао је Таминџија.

Предсједник Удружења обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије Наташа Томић изјавила је новинарима да је данас одржана и Скупштина овог удружења, на којој су ријешена нека од питања за даљи рад.

"Сада смо се трудили да активирамо људе који су обољели и који ће да се боре за боља права себе, али и свих нас", истакла је Томићева, додајући да је данас уприличена и свечана прослава годишњице оснивања Удружења, на коју су позвани представници градске и општинских власти.

Томићева је рекла да Удружење обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије покрива 14 општина, међу којима су и Вишеград, Рудо, Чајниче, Ново Горажде, Фоча и Калиновик, те имају регистрована 132 члана.

"Желимо да срж и проблематику обољелих од мултипла склерозе схвате и представници како градске, тако и општинске власти, јер је овим људима најбитније и најпотребније дружење, позитивна ријеч", рекла је Томићева.

Она је изразила наду да ће Удружење добити адекватну канцеларију за рад, те бити обухваћено буџетом бар једне од 14 општина.

"Ми смо једино Удружење у Републици Српској које се финансира од неких донација, односно добре воље људи који нам удијеле милостињу", истакла је Томићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана