Источно Ново Сарајево: Постављене паметне соларне клупе

Srna
Источно Ново Сарајево: Постављене паметне соларне клупе

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - У Градском парку Гаврило Принцип и на Тргу Србије у општини Источно Ново Сарајево постављене су паметне соларне клупе које корисницима омогућавају УСБ и бежично пуњење мобилних телефона, таблета и блутут повезивање, изјавио је Срни начелник Љубиша Ћосић и додао да је у плану постављање још једне клупе у парку који је у изградњи.

Клупе посједују компатибилан рутер који подржава интернет везу преко 4Г модема или етернет адаптера, као и блутут звучник, те омогућава дијељење жељеног аудио-садржаја.

Захваљујући сунчевој енергији коју соларни панели спроводе до батерије, пуњење уређаја могуће је током цијелог дана, док се вишак енергије похрањује и омогућава несметан рад до чак 10 дана у случају лошијих временских услова.

Ћосић је рекао да су на Тргу већ постављене инсталације за два пуњача за електромобиле, а ради се и на паметној расвјети у Дечанској улици и новом парку, која ће имати могућност модуларног управљања.

"Због појаве вируса корона и слабијег пуњења буџета, ове године не можемо да реализујемо пројекат Е-паркинга, који подразумијева наплату паркинга путем електронских паркомата и адекватног софтвера за паркирање. Имајући у виду да смо усвојили трогодишњи програм, сигуран сам да ће општина идуће године наставити његову реализацију", рекао је Ћосић.

Постављање соларних клупа и радови који су у току, за шта је из општинског буџета издвојено готово 150.000 КМ, у складу су са циљевима програма општине Источно Ново Сарајево "Паметан град 2020-2023".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана