Источно Ново Сарајево: Подршка привредним субјектима за опоравак од посљедица епидемије

ГС
Источно Ново Сарајево: Подршка привредним субјектима за опоравак од посљедица епидемије

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић данас је, у оквиру програма за подршку привреди и опоравак од утицаја ковида 19, потписао одлуку о додјели неповратних средстава са 12 привредних субјеката која ће бити оперативна до краја ове седмице.

Ћосић је рекао новинарима да је ова локална заједница међу првим у Републици Српској, још у мају, усвојила двогодишњи програм подршке привредним субјектима за опоравак од негативног утицаја вируса корона, који износи 530.000 КМ.

“Ми смо расписали јавни позив за додјелу неповратних финансијских средстава привредним субјектима, независно да ли је ријеч о друштвима са ограниченом одговорношћу или самосталним предузетничким дјелатностима. Ријеч је о директном финансијском подстицају у износу око 120.000 КМ за оне који нису радили од 16. марта до 11. маја”, изјавио је Ћосић.

Он је навео да се на јавни позив јавило 178 привредних субјеката са којима су одлуке о додјели средстава већ потписане у вриједности од 138.000 КМ, док је данас приступило 12 потписника који су позвани да присуствују овом чину.

“Ријеч је о униформним износима који су подршка онима који нису радили. То су већином угоститељски објекти, фризерски и козметички салони, али и друге дјелатности чији рад је био забрањен у периоду од два мјесеца”, рекао је Ћосић.

Осим ове подршке, Ћосић је подсјетио на пружену помоћ, програм подршке свим привредним и пољопривредним субјектима у овој години, вриједан 430.000 КМ.

Ћосић је навео да су у овој години до сада подијелили 47 пластеника у вриједности 64.000 КМ, за подршку 47 пчелара обезбиједили 13.500 КМ, 30 таксиста подржано је са 15.000 КМ, док је за редовни програм подршке запошљавања и самозапошљавања до сада исплаћено 40.000 КМ.

Осим тога, навео је Ћосић, Комуналном предузећу “Рад” исплаћена је субвенција за ненаплаћени износ средстава субјеката који нису радили у износу од 30.000 КМ, 30.000 КМ подршке оглашивачима за неплаћање закупа оглашавања, те 15.000 КМ подршке за 50 закупаца јавних површина, односно љетних башти.

“Ових дана, у сарадњи са једном невладином организацијом, врши се подјела разне опреме за пољопривредне произвођаче у вриједности од 21.000 КМ, а са Удружењем Будућност са истим износом подршке дијелимо сјеменски материјал уз помоћ ресорног министарства”, навео је Ћосић.

Он је истакао да је све исплаћено из општинског буџета који, због пандемије ковида 19, такође трпи штету.

Ћосић је рекао да биљеже пад и пореских и непореских прихода, због чега њихове основне обавезе, као и капитални пројекти трпе.

“Упркос томе нисмо жељели да дозволимо да привредни сектор трпи, жељели смо показати да су ови људи наши пословни партнери, да уважавамо њихове проблеме и да функционишу заједно са локалном заједницом”, нагласио је Ћосић.

Представник превозника општине Источно Ново Сарајево Момчило Сладоје истакао је коректну вишегодишњу сарадњу са општином, наводећи да су сви пројекти које уводе у сагласности и са потребама ове локалне заједнице.

“Ова помоћ је само једна у низу коју нам општина Источно Ново Сарајево даје као подршку за развој привреде. Конкретно за моју фирму, ово је мали новчани износ, али је свакако значајан јер показује да су мислили на нас, да су осјетили тренутак када смо у лошем периоду и да смо, међу 178 привредних субјеката, прихваћени од ове локалне заједнице”, рекао је Сладоје.

Сладоје је рекао да, ако се ово споји са средствима које издваја Влада Републике Српске кроз нето и бруто плату које је исплатила за два мјесеца, то указује да ће се поправити ситуација и да ће моћи сами да раде.

Представник козметичара и власник Физиотерапеутског студија “Корак” Анђела Кокот изразила је захвалност начелнику општине, истичући да је он увијек спреман да подржи привреднике.

“Ово је други подстицај који добијам и који ми много значи, посебно у тренутној ситуацији када је велика борба за опстанак на тржишту”, изјавила је Кокотова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана