Источно Ново Сарајево: Подићи споменик руским добровољцима

Срна
revija
Foto: Tanjug | revija

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Потпредсједник Скупштине општине (СО) Источно Ново Сарајево Александар Сладоје /ДНС/ истакао је да подржава начелника ове локалне заједнице Љубишу Ћосића да на Тргу Србија буде постављен Споменик породици, али да је потребно пронаћи адекватан простор за споменик руским добровољцима.

"Сматрам да је потребно пронаћи локацију и подићи споменик руским добровољцима на сарајевском ратишту, јер су ти људи заслужили и пуно више од тога. Једино су браћа Руси били спремни да са нама страдају за правду, слободу и отаџбину", истакао је Сладоје. 

Он је навео да, долазећи из далеке Русије, они нису имали никакав лични циљ нити корист, осим да помогну у јуначкој борби за право на живот, саопштено је из Општинског одбора ДНС-а Источно Ново Сарајево. 

Сладоје је напоменуо да тачан број руских добровољаца у редовима Војске Републике Српске (ВРС) није познат, те да се спекулисало да их је било 500 до 600. 

Он је додао да је, према подацима ВРС, током рата убијено 37 руских добровољаца, од којих 22 на сарајевском ратишту. 

"ДНС брине о културно историјском насљеђу, тако да смо на сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево, тражили да се обнови споменик Зорану Цвијетићу који је био први начелник Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије и да се ријеши проблем са стећцима на локалитету Павловца који је на простору општине Источне Илиџа", навео је Сладоје.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана