Источна Илиџа: Таксистима не дају да зараде за хљеб

Жељка Домазет
Источна Илиџа: Таксистима не дају да зараде за хљеб

Источно Сарајево - Институције РС и СНСД подржаће захтјеве таксиста из Источног Сарајева којима је, одлуком начелника општине Источна Илиџа Предрага Ковача, забрањен рад на подручју ове локалне заједнице, јер нису њени становници.

Поручио је то у петак посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Синиша Додик на конференцији за новинаре, коју су представници СНСД-а и таксиста одржали испред зграде Административног центра Источног Сарајева. Додик је нагласио да су се такси превозници обратили и предсједнику РС Милораду Додику са захтјевом да им помогне "да их један неодговоран Ковачев потез не остави на улици без посла, а њихове породице без егзистенције".

- И конференција за новинаре, која је одржана испред зграде Административног центра, је доказ да власти Источног Сарајева и општине Источна Илиџа немају слуха за проблеме обичних грађана, који се боре само да раде свој посао у тренутку када Влада РС покушава да на све могуће начине задржи постојећа радна мјеста и отвори простор за нова - истакао је Додик.

Он сматра да Ковач, који је и замјеник предсједника СДС-а, "јавно демонстрира политику СДС-а и онемогућава људима да раде и зараде за кору хљеба".

- Ово што је урадио Ковач омогућио је Закон о друмском саобраћају и превозу, који је донесен 2008. године, али нејасно је зашто је то урадио тек сада, односно почетком марта - рекао је Додик и подсјетио да је питање таксиста било у надлежности Скупштине града Источно Сарајево, која је такси превозницима раније омогућила да раде на цијелом простору града, а не само у локалној заједници у којој живе.

Секретар Удружења такси превозника града Источно Сарајево Сава Батинић рекао је да је њихово удружење основано 1996. године и да су до сада могли радити на подручју цијелог града. Члан Управног одбора Удружења Миладе Васковић истакао је да такси превозници захтијевају поништење одлуке о забрани рада свих таксиста града на подручју Источне Илиџе, осим регистрованих у тој општини. Додао је да таксисти траже да надлежне институције са подручја града, у сарадњи са представницима у Народној скупштини РС, покрену процедуру измјене Закона о превозу у друмском саобраћају, да би се прецизно дефинисало да је за организовање такси превоза задужен град Источно Сарајево, а не локалне заједнице због специфичне територијалне организације.

- Захтијевамо да локалне самоуправе пренесу у надлежност града организацију такси превоза до измјене законског рјешења на начин на који је то функционисало у претходном периоду - рекао је Васковић и нагласио да су мирни протести први корак ка испуњавању њихових захтјева, од којих неће одустати. Нагласио је да ни у једном граду таксисти нису подијељени по општинама, већ могу да раде на цијелом подручју града.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија из СДС-а рекао је да му је у петак ујутро стигао допис из Удружења таксиста.

- Нисмо им одобрили салу, јер имају свој просторије на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву, а ми припремамо скупштинско засједање. У свему овоме се претјерало и неко ово жели да исполитизује - рекао је Самарџија. Додао је да је сала велика и да је беспотребно толики простор уступати да се у њему одржи прес-конференција на којој ће присуствовати десетак људи.

- Што се тиче одлуке о регулисању такси превоза у Источном Сарајеву, она је добила позитивно мишљене ресорног министарства - казао је Самарџија.

Ковач је истакао да је Синиша Додик дигао руку за закон којим се третира такси превоз на подручју Републике Српске, те да такси штандове могу користити они таксисти који су добили дозволе за обављање те дјелатности у одређеној општини.

- Зашто би Источна Илиџа привредницима, рецимо из општине Источно Ново Сарајево, стварала услове за рад, а да они порезе плаћају Источном Новом Сарајеву - упитао је Ковач.

Заузета празна сала

- Ово је мало необично мјесто за конференцију за новинаре, али је празна сала у Скупштини града заузета, па смо се одлучили да се пред Административним центром обратимо медијима - рекао је Синиша Додик.

Појаснио је да СНСД није тражио од града Источно Сарајево да им уступе салу, него Удружење таксиста Источног Сарајева, али нису добили одобрење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана