Источна Илиџа: Физичко у сали након скоро четврт вијека

Жељка Домазет
Источна Илиџа: Физичко у сали након скоро четврт вијека

Источна Илиџа - Ученици Основне школе “Петар Петровић Његош” у Источној Илиџи часове физичког васпитања ће након скоро четврт вијека имати у фискултурној сали.

Отворивши салу, предсједник Владе РС јуче је казао да ће Влада Српске наставити да улаже у образовни систем. Након безброј сати физичког проведених у учионицама, на ходницима или на ливади, 760 основаца ће први пут након потписивања Дејтонског мировног споразума осјетити шта значи обављање наставе физичке културе у правој спортској дворани.

- Коначно ћемо физичко васпитање имати у сали. До сада смо то обављали у учионици, ходнику или када је лијепо вријеме напољу. И тако смо успијевали да остварујемо завидне резултате, а надам се да ће убудуће нове генерације имати још бољи успјех - рекао је ученик Василије Липић.

Узбуђење и срећу због отварања дворане није скривала ни наставница физичког васпитања Славица Говедарица, нагласивши да након 13 година, колико је запослена у тој школи, први пут дјецу уводи у салу за физичко.

- Сви знамо колико је физичко неопходно за нормалан и правилан развој. До сада смо се сналазили али сада ће дјеца заиста осјетити шта значи фискултурна сала - рекла је Говедарица.

Вишковић је навео да ОШ “Петар Петровић Његош” ове године има 77 првачића, додавши да је за образовни систем Српске добро да у ову школу иде и знатан број ученика из ФБиХ.

- То треба да импонује свима који обављају јавне функције и представљају Републику Српску. Од сада ова школа улази у ред школа у РС које имају све услове за несметан рад. Влада чини и чиниће све да улаже у образовање од Новог Града до Требиња, да градимо и изграђујемо нашу Републику на добробит наше младости. Надам се да ће број ђака у овој школи наставити да расте - рекао је Вишковић.

Говорећи о смањењу броја ученика у РС, Вишковић је истакао да ће Влада за неколико дана изаћи са конкретним мјерама пронаталитетне политике. Додао је да је Влада у Источну Илиџу уложила знатан новац, подсјетивши да су на подручју ове локалне заједнице и Болница “Србија” и сједиште Републике Српске.

Вишковић је свим ученицима, а посебно првачићима, пожелио успјешно образовање уз жељу да једног дана они преузму бригу о Републици Српској.

За изградњу фискултурне сале и проширење ове школе, лани је из клириншког дуга обезбијеђено 1,2 милиона КМ, док је из буџета Министарства просвјете и културе одобрено додатних 134.372 КМ.

Ова школа изграђена је 2009. године средствима из Развојног програма Републике Српске у износу од 2,65 милиона марка.

Директорица школе Зденка Перендија је казала да се и ова школа коначно комплетирала, да је то урађено захваљујући ентузијазму и свих радника школе, Владе РС и општине.

- Иако смо радили у неусловном простору наши ученици су остваривали значајне резултате и на локалном и републичком нивоу. Вјерујем да ће сада бити још бољи - рекла је Перендија.

Начелник општине Маринко Божовић подсјетио је да је општина дала бесплатно 10.000 квадрата земљишта за изградњу школе и дворане.

 

Источно Ново Сарајево

Радован Вишковић је јуче посјетио и општину Источно Ново Сарајево гдје је разговарао са начелником општине Љубишом Ћосићем, након чега је увјерио се како тече реализација пројеката у тој локалној заједници, а није пропустио прилику ни да посјети ОШ “Свети Сава” и пожели срећу ученицима и наставницима.

- Свјесни смо чињенице да за неке објекте није завршена финансијска конструкција, прије свега за позориште и спортску дворану, док је за Трг “Републике Србије” ситуација другачија, јер постоји процјена да ће дозначена средства бити довољна - рекао је Вишковић и додао да ће Влада Српске сигурно преузети обавезу да реализује ове пројекте.

Ћосић је казао да без помоћи Владе општина не би могла да реализује све пројекте и сачува епитет развијене општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана