Истина пресудна за будућност

К. Ћ. - Љ. А.
Истина пресудна за будућност

Бањалука - "Дани сјећања", односно помен српским жртвама 20. вијека с посебним освртом на протекли рат у БиХ, започеће данас у Бањалуци меморијалом академијом "Из сјећања по очима" у Народном позоришту РС.

Тродневни помен одржава се под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, а директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да укоријењено мишљење о догађајима из деведесетих година на подручју некадашње Југославије, треба разобличити.

- То је један од начина да подсјетимо да се посљедњи рат не може посматрати поједностављено. Срби не смију дозволити другима да испишу странице историје на којима неће бити мјеста за српске жртве и објективно сагледавање чињеница. Истина о узроцима и карактеру протеклог рата, о жртвама, о прећутаним злочинима над Србима пресудна је за нашу будућност - рекао је Којић.

У Бијељини су јуче, поводом 21 године од егзодуса Срба из Сарајева, положени вијенци на спомен-обиљежје за 1.254 погинула и нестала српска борца из сарајевске регије.

На градском гробљу у Братунцу у суботу је служен парастос за 155 српских бораца чији су посмртни остаци пренесени из сарајевских општина након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Послије потписивања Дејтонског мировног споразума из Сарајева је избјегло око 120.000 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана