Испуњени циљеви из Стратегије локалног развоја Рогатице за прошлу годину: Утабан пут ка модерном граду

Сретен Митровић
Испуњени циљеви из Стратегије локалног развоја Рогатице за прошлу годину: Утабан пут ка модерном граду

РОГАТИЦА - На крају 2027. године Рогатица би требало да буде модерна и развијена локална заједница, демократског просперитета, здраве животне средине, са растом стандарда, уз адекватан образовни, здравствени и социјални систем, а чврсти темељи за тај пут постављени су прошле године.

Стратегија локалног развоја за период 2018 - 2027. чије је остварење за 2019. годину спровођења усвојено на посљедњој сједници Скупштине општине дефинисана је у три стратешка циља.

- Први је унапређење пословног окружења за развој прерађивачке индустрије, услужних дјелатности и туризма - рекла је испред Јединице за управљање развојним активностима (ЈУРА) Снежана Каностревац-Цвијетић.

Други, ништа мање значајан циљ, додаје је побољшање квалитета живота кроз унапређење јавне и друштвене инфраструктуре, а трећи очување и заштита животне средине уз одрживо коришћење природних ресурса.

- Шта је урађено у почетној 2019. години је било предмет темељне анализе коју смо презентовали одборницима - нагласила је Каностревац-Цвијетић.

Истакла је да је од 46 пројеката и мјера, планираних за ту годину, укупне вриједности 5,4 милиона у потпуности или дјелимично реализовано 45 у вриједности 5,1 милион марака. Из буџета општине уложено је 1,7 милиона, док је из осталих извора обезбијеђено 3,4 милиона марака.

У области економског развоја реализовано је или започето шест пројеката, колико је и планирано. У сектору друштвеног развоја планирано је и реализовано 29 пројеката и мјера, док је у области заштите животне средине реализовано или започето десет од 11 планираних пројеката. За један број покренута је процедура јавне набавке, потписани уговори или започети радови.

Прије свега, ријеч је о унапређењу производње меркантилног кромпира у области примарне производње и прерађивачких капацитета. С тим циљем уз помоћ ИФАД фонда, ресорног министарства и подршку општине подијељено је 60 пакета за производњу кромпира у вриједности од 178.000 марака. Ту је и подршка производњи млијека, па је у прошлој години мљекарама испоручено више од милион литара.

Ипак, највише се отишло у друштвеном сектору. Од планираних 29 пројеката и мјера, четири су у потпуности реализоване, а остали су у фази реализације. Најзначајнији пројекти и мјере у овом сектору су изградња спортске дворане са модернизацијом осталих спортских терена, постављање атлетске тартан стазе, изградња градске фонтане, довршетак базена за купање, реконструкција зграде основне школе и стављање фасаде на згради средње школе, стипендирање студената и провођење мјера пронаталитетне политике, те подршка лицима у стању социјалних потреба. 

- Све у свему, ако је судити по првој години реализације Стратегије локалног развоја, може се рећи да се добро почело и да ће уз чвршћу сарадњу свих актера на локалном и републичком нивоу, 2027.  година бити на понос свих становника ове за сада још неразвијене општине - поручено је са сједнице локалног парламента.

Животна средина

Када је ријеч о заштити животне средине у прошлој години планирана је реализација 11 пројеката и мјера уз инвестицију од нешто више од милион марака. У овом сектору посебну пажњу привлачи пројекат унапређења ефикасности јавне расвјете, уређење депоније отпада на Рудинама, изградња и уређење локације за контејнере и набавка 50 нових, унапређење водоснадбијевања подручја мјесне заједнице Борике, те уређење паркова и одржавање зелених површина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана