Испраћај хероја Новицe Гушићa

Г.С.
Испраћај хероја Новицe Гушићa

Четврт вијека је већ прошло од рата, мутни прозори историје већ лагано замагљују многе истините догађаје, док нам изнемогли народ "позлаћује" јунаке.

Ипак,да зубља достојанства и образа још гори и да се кроз те пламенове освјетљавају истинске судбине догађаја и њихових виновника, свједочи и охрабрује посљедњи испраћај легендарног команданта Невесињске бригаде пуковника Новице Гушића, који се на одру након двије ипо деценије, вратио на вјечни починак у своје родно мјесто.
Новица Гушић, трибун, вођа, командант, отац и сиритињска мајка у најтежим тренуцима минулог рата успио је немогуће: да одбрани и уједини.
Невесиње, Херцеговина, али и пријатељи и поштоваоци дјела команданта Невесињске бригаде, из читавог региона, јуче су се на свечан и достојанствен начин опростили од ратног команданта пуковника Новице Гушића.
Тијело хероја, посљедњег отаџбинског рата по доласку у Невесиње, налазило се у саборном храму гдје су цијеле ноћи и јуче до почитка сахране грађани у мимоходу одавали пошту овом храбром и честитом човјеку. Уз дирљиве опроштаје владике Атанасија Јевтића, свештеника, Круља, пуковника Зорана Јањића, Војина Гушића, начелника општине Миленка Авдаловића, на мјесном гробљу Дреновик поред брата Марка и мајке Даринке, уз присуство више хиљада грађана, почасних плотуна и највеће мирнодопске и војне почасти, сахрањен је херој Новица Гушић рођен 1941 упокојио се 2020 године.
Свештеник Радивоје Круљ нагласио је да је остао упамћен, по храбрости, срчаности, људскости и хуманости не само код својих грађана и војника већ и код непријатеља.
" А свједочанства говоре да Новица Гушић, човјек Христа и Јеванђеља никада није дозволио да се било чиме упрљају часне побједе који је извојевао", рекао је свештеник Круљ.
Начелник општине Невесиње, Миленко Авдаловић нас је подсетио колико су живе његове поуке, морални ставови колико се и након четврт вијека цитира и препричава овај херцеговачки гористас.
Животни пут од Братача до легенде евоциорао је предсјеник РВИ Војо Гушић, рођак и саборац, апострофирајући да је Новица Гушић, изнад свега и као човјек и официр уз храброст и етику увијек показивао осећај за правду и заштиту слабијег.
То је и потврдила делегација грађана Мостара на челу са Златком Диздраревићем која, уз велику захвалност, положила вијенац на одар Новице Гушића човека који ке успио да обједини традиционалне етичке норме, војничка правила и јеванђелске постулате. (Мишо Вујовић)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана