Исповијест малољетног преступника потресла србачке ђаке: Окови из прошлости тешко се скидају

Д. Ј.
Исповијест малољетног преступника потресла србачке ђаке: Окови из прошлости тешко се скидају

СРБАЦ - Живјети као малољетни преступник окови су који се тешко скидају током живота и млади људи никада не би требало да крену тим путем таме, порука је коју су у Српцу упутили учесници пројекта "Ипак смо ми само дјеца" који реализује Центар модерних знања из Бањалуке.

У оквиру пројекта одиграна је представа "Е мој васпитачу", у извођењу бањалучког ДИС позоришта која је настала на основу истинитих прича малољетних преступника из Васпитно-поправног дома за мушку омладину Бањалука. Представи су присуствовали основци и средњошколци који су имали прилику да чују потресну исповијест бившег штићеника дома који је још у дванаестој години постао малољетни делинквент.

- Годинама сам био "дијете улице", преступник а затим и затвореник. Живот који сам проживио не бих пожелио никоме. Огроман је терет који се након свега носи и то остаје за цијели живот. Младима бих поручио да се окрену спорту и да слушају савјете родитеља - рекао је он.

Социјални радник у Центру за одвикавање од зависности "Марјановац" из Лакташа Бојан Тргић истакао је да ђаци најчешће постављају питања која се односе на живот у затвору и након њега.

Предсједник Центра модерних знања Небојша Мацановић каже да треба константно радити на превенцији малољетничког преступништва иако оно стагнира у протеклих пет година. Поред Српца, пројекат се реализује и у Градишци, Кнежеву, Котор Варошу, Челинцу, Прњавору и Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана