Исплата стријелаца за миран сан ратара у Српцу

Данијела Стоканић
Исплата стријелаца за миран сан ратара у Српцу

Србац - Како би пољопривредници на подручју Српца у наредном периоду могли мирно спавати, челници ове општине улажу велике напоре да исплате заостала дуговања предузећу "Противградна превентива".

Због дуга од готово 30.000 марака, србачки стријелци, који су ангажовани на девет противградних станица, у прошлој години ријетко су добијали новчане накнаде иако су редовно бранили Србац од града. Према ријечима начелника ове општине Млађана Драгосављевића, ријеч је о наслијеђеним дуговањима, а до априла ове године измирена им је само половина примања за 2016. годину.

- Настојаћемо да наставимо са исплатом заосталог дуга и да пратимо текуће обавезе, а све како пољопривреда не би испаштала. У овом моменту укупна дуговања општине су око 17.000 марака - рекао је Драгосављевић.

Додао је да се бивша власт неодговорно понијела кад је у питању противградна заштита, јер је пољопривреда у овој општини веома битна дјелатност. Он је истакао да је ово само "кап у мору" дуговања која отежавају рад у општини, у ситуацији када су наслијеђене краткорочне обавезе општинске управе премашиле шест милиона марака.

- Упркос томе, успјели смо направити низ помака. Почели смо са исплатом заосталих бруто плата запосленима, што није рађено скоро три године - казао је Драгосављевић.

Бивши начелник општине Драго Ћирић тврди је он од претходне власти, прије више од четири године, наслиједио дупло већа дуговања кад је у питању противградна заштита.

- Обавезе, између осталог, за противградну заштиту смо измиривали колико смо били у могућности - казао је Ћирић.

И поред тога што су обавезе умањене, Србац заједно са Лопарама и даље предњачи у РС о питању дугова за противградну заштиту, а у стопу их прате Угљевик и Шамац.

Да је општина Србац преполовила дуговања са којима је ушла у 2017. потврдио је и в.д. директора "Противградне превентиве" Тихомир Дејановић истичући да имају обећања да ће брзо и измирити и преостали дио те наставити са плаћањем по овогодишњем уговору. Додаје да је највећи проблем општина Лопаре, која још није потписала уговор за ову сезону и практично је без противградне заштите.

- Укупна дуговања Лопара за противградну заштиту износе 25.120 КМ. Ако до краја маја не постигнемо договор за измирење, дуг ћемо наплатити судским путем - казао је Дејановић.

Што се тиче градова, дужници из 2016. године су и Бијељина са 16.256 и Добој са 8.000 КМ.

Додао је да се неисплаћивањем накнада ствара незадовољство код стријелаца и отежава рад и комуникацију са њима, што, како каже, никоме није у интересу, због чега позива локалне заједнице да измирују дуг, како би и противградна заштита била квалитетнија.

Станице

У овој сезони, која је почела 15. априла, битку против града водиће нешто мање од 1.940 ракета, а планирано је пуштање у рад и метеоролошког радара на Борји код Теслића.

Новина је и то да се у систем противградне заштите укључују општине Станари и Сребреница. Осим тога, ове године од града биће брањено више од милион хектара са 220 противградних станица распоређених на 24 локалне заједнице у Поткозарју, Лијевчу пољу, Посавини, Семберији, Подрињу, Брчко дистрикту и општини Градачац из ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана